Daria Parkhomenko a obținut premiul I la Concursul ”Enescu” 2018 – Secțiunea Pian

419
Daria Parkhomenko și Daumants Liepinš. Fotografie de Andei Gîndac
Daria Parkhomenko și Daumants Liepinš. Fotografie de Andei Gîndac

logo concursul george enescu rev leviathan.roConcursul Internațional ”George Enescu” 2018 a ajuns la final 

Daria Parkhomenko (Rusia), în vârstă de 27 de ani, a câștigat Concursul ”Enescu” 2018, Secțiunea Pian, după o finală în care a interpretat Concertul pentru pian și orchestră nr. 3, în re minor, op. 30 de Serghei Rahmaninov. În urma votului juriului, concurenta s-a clasat pe o poziție de egalitate cu câștigătorul locului al II-lea – Daumants Liepinš –, iar decizia finală a aparținut președintelui juriului, Philippe Entremont.

Finala de Pian a Concursului Enescu a avut loc duminică, 23 septembrie 2018, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Daumants Liepinš (Letonia), iar pe locul al treilea Alexander Panfilov (Rusia). Finaliștii au fost acompaniați de Orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, dirijată de Vassily Sinaisky.

Premiul ”Constanța Erbiceanu” (2500 de euro), oferit de Fundația Culturală Erbiceanu ”celui mai valoros competitor român”, i-a revenit concurentului Florian Mitrea.

Daria Parkhomenko, câștigătoarea Premiului I al Secțiunii Pian, este născută pe 28 aprilie 1991 și studiază la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg (prof. Stepan Simonian) și Școala de Muzică de la Fiesole (prof. Eliso Virsaladze). A susţinut recitaluri şi concerte în săli de concerte renumite precum Sala Mare a Filarmonicii din Rostov, Sala Laeisz din Hamburg si Sendesaal din Bremen, Sala Teatrului Mariinsky, alături de Filarmonica din Rostock, Filarmonica Națională a Letoniei, Orchestra Națională din Talinn, Orchestra din Kaunas, Tainan Artists Orchestra.

Premiul I al Concursului Internațional ”George Enescu” 2018 este în valoare de 15.000 de euro. Câștigătorul Concursului ”Enescu” 2018 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului ”Enescu”, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro.  Trofeele Concursului Enescu 2018, oferite celor trei muzicieni, sunt realizate din porțelan alb și poartă semnătura artistei Daniela Făiniș.

Rezultatele au fost anunțate duminică seară de juriul format din Philippe Entremont (președintele juriului), Hyoung-Joon Chang, Dan Atanasiu, Dana Borșan, Andrei Pisarev, Pascal Rogé, Peter Jablonski și Philippe Dinkel.

Un român și un coreean premiați la Secțiunea Compoziție

În cadrul aceluiași eveniment, au fost anunțate premiile la Secțiunea Compoziție. Juriul acestei secțiuni: Zygmunt Krauze (Președintele Juriului), Tim Benjamin, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Peter Ruzicka, Hubert Stuppner și Cornel Țăranu.

Alexandru-Ștefan Murariu (România) este câștigătorul Secțiunii de Muzică Simfonică (premiu în valoare de 10 000 de euro) cu lucrarea Concert pour clarinette et orchestre. La Secțiunea Muzică de Cameră (7 000 de euro) a fost desemnat câștigător Jung Hoon Nam (Coreea de Sud) pentru lucrarea Scattering for string quartet.

La 60 de ani de la prima ediție, în anul Centenarului Marii Uniri și la anivesarea a 137 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu, Concursul Internațional ”George Enescu” a oferit publicului o experiență unică și a extins perspectivele culturale și educaționale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma și construi o societate.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: https://www.festivalenescu.ro.

Echipa de Comunicare a Concursului Internațional ”George Enescu”

Informații la zi, imagini, comentarii despre ediția 2018 a Concursului Internațional ”George Enescu”, cronici muzicale – în Revista Culturală Leviathan, partener media al evenimentului.

Vezi: Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.