”Locul unde şi împăratul trebuia să meargă pe jos” de Lidia Našincová

1293
Muzeu oale noapte toalete Praga

rubrica museum leviathan.roLocul unde oamenii au inventat numeroase lucruri… înţelepte. Locul unde şi împăratul trebuia să meargă pe jos. Toaleta. Cât este de lungă istoria ei puteţi afla la Muzeul oalelor de noapte şi al toaletelor istorice din Praga.

Acest muzeu praghez prezintă cea mai extinsă expoziţie a oalelor de noapte din diverse colţuri ale lumii, fiind cel mai mare muzeu de acest gen din lume.

Oala de noapte a lui Napoleon Bonaparte
Oala de noapte a lui Napoleon Bonaparte

Colecţia cuprinde oale create pentru Napoleon BonaparteTitanic, împăratul chinez Chien-lung şi pentru dormitorul Casei Albe, pe vremea lui Abraham Lincoln. Exponatele sunt din materiale şi cu forme extrem de variate, printre altele chiar din argint pur. O oală este fabricată din casca de război a Wehrmacht-ului.

La început oamenii foloseau oale de noapte făcute din diverse materiale: lemn, lut ars, porţelan, metal, tablă smălţuită. Astăzi sunt din oţel inoxidabil, sticlă sau material plastic.

oale de noapte muzeu praga

În muzeu puteţi vedea 2000 de obiecte, printre care 1800 de oale de noapte, de la cele obişnuite la cele care ne amintesc prin ornamente mai degrabă luxoase de… castroanele de supă sau sosiere, toalete, vederi, tablouri şi diverse curiozităţi, cum ar fi toaletele în miniatură (cea mai mică oliţă, de numai un milimetru, de fapt un medalion din argint), curse de şoareci şi obiecte de igienă personală. Oalele de noapte au forme diferite şi majoritatea doar un mâner.

Deosebit de interesante sunt oalele de noapte pentru hoteluri şi vapoare, create în serii mici, oalele de damă bourdaloue, oliţele pentru băieţi, oalele de noapte nupţiale din Franţa sau oalele de noapte cu mecanism muzical.

hartie igienica diverse epoci

Puteţi admira şi dispozitive istorice de tras apa, hârtie igienică şi săpunuri de altădată. Cel mai mare exponat îl constituie copia toaletei istorice baroce, din piatră, care se afla pe pod, deasupra râului.

foto oale noapte muzeu unicat praga

Ca să stea mai comod, cu timpul, oamenii preferau în loc de oale de noapte lăzi de toaletă, scaune sau fotolii. Toaletele erau aşezate în dormitoare într-un colţ separat. Şi cum o asemenea cămăruţă nu era cea mai parfumată, au început să se construiască încăperi speciale pentru toaletă, cel mai adesea la capătul holului. Veţi vedea lăzi de toaletă, fotolii, scaune şi taburete, lăzi de toaletă de voiaj, una dintre primele toalete chimice din SUA sau closete bogat împodobite.logo muzeu oale de noapte praga

Muzeul oalelor de noapte şi al toaletelor se află din anul 2017 în clădirea istorică din strada Michalská 1, Praga 1. Este deschis de marţea până duminica, între orele 10 şi 18.

Corespondență din Praga

Arhiva rubricii Museum

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.