Modificarea codului rutier privind faza scurtă – articol de Iulia Zorzoliu

30
juridice cod rutier

logo rubrica juridiceProiectul legislativ nr. 266/2020 care urmează a fi promulgat îi obligă pe șoferi să folosească luminile de întâlnire sau faza scurtă și atunci când circulă, în timpul zilei, pe drumurile naționale sau pe cele județene. Conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere vor fi obligați să circule tot timpul cu faza scurtă aprinsă pe toate categoriile de drumuri publice.

În acest moment în Codul rutier în vigoare obligația de a folosi faza scurtă pe timpul zilei se aplică doar pentru șoferii care circulă cu mașina pe autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene (notate cu E), nu și pentru cei care merg pe drumurile naționale (notate cu DN) ori drumuri județene (notate cu DJ).

Această propunere legislativă este destinată completării legislației naționale din domeniul circulației rutiere, având în vedere că în multe țări europene, legislația rutieră stabilește obligația de a folosi luminile de întâlnire în afara localităților, indiferent de tipul drumului, acest lucru având ca scop reducerea numărului de accidente auto. În ceea ce privește statisticile privind decesele cauzate de accidente rutiere la nivelul Uniunii Europene, România a înregistrat cel mai ridicat procent cu 85 de decese la 1 milion de locuitori, spre dosebire de Suedia care a înregistrat cel mai bun procent de 18 victime la 1 milion de locuitori.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.

Arhiva rubricii Juridice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.