”Nino Nino” – De-a interviul

139
28 iunie 2019, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, Brăila
28 iunie 2019, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, Brăila

logo zambetul uneste articoleData stelară, 28 iunie 2019, ora 16.30 punct, Biblioteca Judeţeană ”Panait Istrati” Brăila, Secţia de împrumut pentru copii. Ludotecă.

Lică Barbu, iniţiatorul proiectului ”Zâmbetul uneşte” lansat de Asociaţia Culturală Leviathan, pare îngrijorat şi e singurel. Copiii, membri ai grupului artistic ”Nino Nino”, nu au apărut încă la întâlnirea programată. Falsă impresie. Nici nu a apucat să-şi scoată catrafusele, agenda, formularele, textele etc., şi pe uşa bibliotecii au intrat, câtă frunză-câtă iarbă, hai şi floricele, membrii grupului artistic. Pam-pam!logo bibl jud braila

După o primă discuţie cu părinţii privind planificarea repetiţiilor, cât şi semnarea unor formulare privind consimţământul părinţilor pentru promovarea în mediul online şi media a copiilor înscrişi în grup, s-a trecut la treabă. Adică, de fiecare dată, Lică Barbu reaminteşte conţinutul şi scopul proiectului ”Zâmbetul uneşte”, fapt care a dus la câteva căscaturi, copiii ştiind pe de rost ce şi cum, mai ales Miruna-Gabriela Matei care privea zâmbind la Lică Barbu şi le-a spus tuturor ”Bonjour!” de cum a intrat. Hm! Drăguţ.

Revista tipărită ”Leviathan”, numerele 1 şi 2, pe care Lică Barbu le-a înmânat copiilor, a trezit imediat interesul. Ba chiar, o mămică a unui copil din grup şi-a exprimat dorinţa de a se abona la revistă. De ce nu? Având în vedere că în curând grupul ”Nino Nino” va avea rubrică specială în paginile revistei.

Victor-Andrei Smochină, 7 ani. Şcoala gimnazială ”Fănuş Neagu”, Brăila
Victor-Andrei Smochină, 7 ani. Şcoala gimnazială ”Fănuş Neagu”, Brăila

A apărut şi un băieţel nou înscris, parcă venit dintr-o carte cu poveşti. Lică Barbu l-a trecut pe catastif pe numele lui adevărat, fără poreclă, Victor-Andrei Smochină. Are doar 7 ani. Uraaa!

S-a ajuns la numărul de 27 de membri înscrişi în grup şi cererile continuă. E vacanţă, na.

Primul punct de analizat al întâlnirii a fost discutarea textului primului moment artistic ce va urma să fie pus în scenă. Un fel de tiriflici cu bâzdici muzicali, pe ritm de hip-hop. S-au repartizat şi câteva roluri. Lăsându-i să aleagă ce doresc să interpreteze din text, culmea!, câţiva dintre ei au ales ce era mai uşor, cam două rânduri. Nicio problemă, vor cânta împreună aceleaşi versuri.

După audierea unor melodii, ca sugestie pentru ritmul melodiei à cappella, s-a trecut la punctul doi şi ceva, că deja se intrase instantaneu în el.

Toţi copiii au fost invitaţi la un test de comunicare, mai degrabă un fel de joc care, pe loc, a fost denumit ”De-a interviul”. Fiecare din ei trebuia să-şi ia câte un interviu, unul altuia. Simplu.

Mai timid, mai bâlbâit, copiii şi-au dat drumul la imaginaţie.

Şi a venit explozia. Toţi dădeau năvală să pună întrebări, să dea răspunsuri, care de care mai fistichii. Lică Barbu de abia mai făcea faţă. Era copleşit.

Intenţia era de a-i antrena pe copii la comunicare, la înlăturarea inhibiţiilor, la imaginaţie. Metoda a funcţionat excelent, așa încât timpul adecvat întâlnirii se dilatase. Nu a simţit nimeni că programul se încheiase.

Patrick Dîrnea
Patrick Dîrnea

Dar nu de tot. Pentru că aveam un sărbătorit: Patrick Dîrnea. La aflarea veştii că Patrick împlinea 6 ani, toţi copiii au tăbărât pe el pentru că avea două cutii cu bomboane de ciocolată.

Evident că i-am cântat cu toţii, pe mai multe voci, un grandios ”La mulţi ani!”, iar mama lui, doamna Dîrnea, s-a adresat copiilor cu câteva recomandări privind disciplina grupului.

Mulţumim doamnei Dîrnea pentru implicare! Minunat ar fi ca toţi părinţii să ia atitudine şi să se implice mai mult în activitatea grupului.

Desen de Emma-Miruna Buţia, 8 ani
Desen de Emma-Miruna Buţia, 8 ani

Copiii au plecat spre casă, iar Lică Barbu, strângându-şi mapa de lucru, a observat în ambalajul cutiei de bomboane o bombonică rămasă singurică, parcă special pentru el. A luat bomboana pentru păstrarea clipei minunate a întâlnirii cu copilăria.

Afară, soarele zâmbea a ”Nino Nino”, iar aerul avea miros de fericire.

Vezi: La Brăila, ”Zâmbetul unește”

Primii pași în arta interpretării scenice

”Nino Nino” uneşte zâmbete

Știri: ”Nino Nino” trece la treabă (15 iunie 2019, Brăila)

”Nino Nino”, grup artistic din ce în ce mai mare

Bine aţi venit la ”Nino Nino”!

”Nino Nino”, din nou la treabă

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului.

Vezi și: arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu

Arhiva rubricii Proză scurtă

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.