„Nino Nino” – liniştea din mijlocul furtunii

85
spectacol Speranța Nino Nino

logo zambetul uneste articoleNumele Grupului artistic „Nino Nino” nu a fost ales întâmplător. Iată ce ne declara prozatorul Lică Barbu, coordonatorul acestui grup, în urmă cu doi ani, mai precis pe data de 30 mai 2019, atunci când   s-a dat startul proiectului „Zâmbetul uneşte”, iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă:

De fapt, povestea a început mult mai demult. Dau timpul înapoi şi regăsesc în mine copilul cu poftă de joacă, cu dorinţa de a cunoaşte lumea, un copil visător cu tot elanul speranţelor.

Tot mereu îmi doream să schimb lumea. Atât de vie s-a păstrat această dorinţă încât, într-o dimineaţă, la o cafeluţă, un gând mi-a prezentat în imagini cum să fac primul pas în a iniţia un grup de copii dornici de cultură. Chiar atunci, pe loc, l-am botezat «Nino Nino».

Mulţi m-au  întreabat «de ce Nino Nino?» Habar n-am. Aşa mi-a venit. Părea o joacă, dar nu-i aşa. Mulţi asemănau numele cu onomatopeea de la sirenele maşinilor poliţiei şi, analizând mai atent acest nume, am descoperit că, fără să vreau, am botezat grupul după numele «El Nino», (Copilul Domnului), vestitul uragan, iar copiii acestui grup sunt «ochiul uraganului», acolo unde e linişte şi împăcare, unde grijile dispar, acolo unde înfloreşte zâmbetul iar iubirea uneşte toate trăirile Lumii.”logo bibl jud braila

Într-adevăr, după doi ani de activitate, într-un vârtej de activităţi permanente, „Nino Nino” a intrat în ochiul uraganului în preajma sărbătoririi Zilei Copilului, pe data de 5 iunie 2021,   printr-o manifestare de succes, rod al muncii lor de până acum, într-o furtună de zâmbete, de dăruiri şi prietenii, lansându-şi cartea lor Nino Nino” şi poveştile copilăriei într-o joacă spectaculoasă denumită Speranţa Nino Nino.

Publicul prezent la acest eveniment a remarcat mai multe sărbătoriri: Ziua Copilului, lansarea cărţii grupului „Nino Nino”, aniversarea a doi ani de activitate a proiectului „Zâmbetul uneşte” şi festivitatea de premiere a unor elevi brăileni participanţi la Concursul Naţional „Şi eu ştiu să scriu!”, concurs iniţiat de Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila în colaborare cu Asociaţia Culturală Leviathan.

Manifestarea a început cu Mihaela Stanciu Doiniţa, bibliotecar, un om neobosit în munca de educaţie a copiilor şi un ajutor de credinţă al activităţilor „Nino Nino”, care a premiat pe cei cinci elevi brăileni participanţi la concursul de creaţie literară şi anume: Roxana Ioana Dan, Alex Mihăilă, Sara Maria Mihăilescu, Mihai Ioan Bobocea şi Karina-Marina-Christine Zaharia.

Doiniţa Stanciu, cu emoţie în glas, a citit mesajul Asociaţiei Culturale Leviathan semnat de Puşa Roth, Rudy Roth şi Costin Tuchilă adresat acestui eveniment important din viaţa copiilor, mesaj cu un conţinut plin de mândrie şi iubire pentru „Nino Nino” şi Biblioteca Judeţeană:

„Salutăm copilăria!

Dragi copii din grupul «Nino Nino», voi cei care ne-ați învățat de doi ani încoace că «Zâmbetul unește», vă urăm «La mulți ani! », vă felicităm pentru izbânda voastră, cartea «Nino Nino» și poveștile copilăriei, vă dorim succes cu spectacolul Speranța Nino Nino, care va începe în câteva clipe.

Dragi copii, aceste lucruri minunate pe care le-ați făurit  împreună sub bagheta copilăriei păstrată în buzunarul inimii de Lică Barbu, coordonatorul acestui proiect, vor rămâne peste ani pentru voi amintiri dragi, semne frumoase ale copilăriei. Deși a fost o perioadă complicată pentru toată lumea, voi ați continuat să  vă întâlniți, să zâmbiți, să cântați, să desenați, adică să dați sens copilăriei.

Trebuie să mulțumim Bibliotecii Județene «Panait Istrati» Brăila. Secția de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în special doamnei Mihaela Doinița Stanciu care a susținut acest proiect, părinților și bunicilor voștri care au înțeles că grupul «Nino Nino» are o menire specială: să păstreze copilăria cât mai aproape de zâmbet, joacă și învățătură!

Noi, Asociația Culturală Leviathan, vom fi mereu aproape, vom sprijini acțiunile voastre, ca să putem spune că alături de voi ne retrăim copilăria.

Mult succes, dragi copii, să fiți puternici, încrezători și zâmbitori!”

Lică Barbu, care nu a stat o clipă locului, fâţâindu-se de colo-colo cu grija realizării unui spectacol de calitate, a cerut publicului să facă linişte totală ca să se audă ciripitul păsărelelor ce tocmai poposiseră în copaci, curioase la ce se întâmplă în curtea bibliotecii, să se audă susurul Dunării care se afla doi paşi, dorind să ducă pe undele sale chiotele de bucurie ale copiilor şi să asculte ticăitul ceasului din centrul Brăilei, parcă încetinându-şi timpul pentru a-i petrece pe copii în liniştea din mijlocul furtunii.

Lică Barbu
Lică Barbu

Şi a început nebunia, adică spectacolul Speranţa Nino Nino, transmis live pe pagina de faceboook Secția de Împrumut pentru Copii. Ludotecă (Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila), click aici.

„Nebunia” a fost filmată din toate unghiurile. Având în vedere dimensiunea filmărilor va mai dura ceva timp până vom realiza un videoclip şi vă promitem cât de curând, tot la această rubrică, vizionarea în întregime a spectacolului.

Videoclipul va fi salvat pe mai multe suporturi CD şi va fi dăruit fiecărui copil pentru a-l păstra cu grijă într-un colţ al sufletului pentru totdeauna.

Poarta oricărei poveşti este întotdeauna deschisă, iar cum „Nino Nino” este o minunată poveste, poarta grupului de copii este primitoare şi magică, salutând cu drag pe oricare copil care doreşte să-i treacă pragul.

Vă aşteptăm dragi copii la noi şi noi aventuri în ochiul magic al uraganului „El Nino”!

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

https://www.youtube.com/channel/UCmkAUJKMxL4VjfZyjcIPkhA

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

Volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

zambetul uneste

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.