Prin pachetele de prevenție, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vrea să încurajeze persoanele de peste 40 de ani să-și verifice periodic starea sănătății, dar și medicii de familie să acorde activ consultații preventive, în cadrul cărora să evalueze comportamentele cu impact asupra sănătăţii (stilul de viaţă: fumat, consum problematic de alcool, activitatea fizică, dieta).
CNAS a publicat recent o nouă ediție a Ghidului Asiguratului ce conține informații utile în legătură cu serviciile medicale ce pot fi obținute. Este vorba de trei pachete de prevenție care includ în fiecare an mai multe consultații și analize de laborator.
Primul pachet de prevenție este pentru persoanele care au o vârstă mai mare de 40 de ani și permite asiguraților să beneficieze de până la trei consultații pe an, în cadrul cărora se evaluează riscul implicat de stilul de viață și riscul cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie), oncologic, de boală cronică de rinichi, cel privind sănătatea mintală, cel privind sănătatea reproducerii ori de melanom malign.
Cel de al doilea pachet de prevenție este pentru persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani care sunt deja înregistrate cu boli cronice la medicul de familie și care au dreptul la două consultații pe an.
Cel de al treilea pachet de prevenție este pentru persoanele de peste 60 de ani și le asigură două consultații pe an unde li se evaluează stilul de viață, iar pe lângă cele menționate în primul pachet pot beneficia de un control de osteoporoză, de inconsistență urinară și de demență.
Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.com, leviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.com, pusa.roth@yahoo.com
Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.