„Pe urmele culturii turce” de Urfet Șachir

323
Statuia lui Yunus Emre în Hacıbektaş, Turcia
Statuia lui Yunus Emre în Hacıbektaş, Turcia

traditiones rubrica leviathan.ro logoLa propunerea Comisiei Naționale UNESCO din Turcia, în cadrul celei de-a 40-a Conferințe Generale s-a luat decizia să fie trecute în Programul de comemorare și aniversare trei personalități din cultura anatoliană a secolului al XIII-lea. Astfel, pentru anul 2021, Turcia a propus a 850-a aniversare a nașterii lui Ahi Evran, comemorarea a 750 de ani de la trecerea în eternitate a lui Hacı Bektaș Veli cu sprijinul Azerbaidjanului, Republicii Islamice Iran, Macedoniei de Nord și României, precum și comemorarea a 700 de ani de la trecerea în eternitate a lui Yunus Emre cu sprijinul Azerbaidjanului, Bosniei-Herțegovina, Macedoniei de Nord și Uzbekistanului.

În acest context, Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), prin Comisia de femei, în colaborare cu Sucursala Măcin a UDTR a organizat, în perioada 5–12 august 2021, o deplasare în Turcia pentru a retrăi fragmente din cultura turcilor anatolieni și din viața și activitatea culturală a celor trei mari personalități. Itinerariul a cuprins trei mari orașe-provincii: Bursa, Manisa și Istanbul.

În municipiul Yunusemre, provincia Manisa, primarul orașului, dr. Mehmet Çerçi a întâlnit, în Parcul Cultural Yunus Emre, membrele Comisiei de femei a Uniunii Democrate Turce din România și reprezentanți ai asociațiilor culturale turcești care își desfășoară activitatea în 16 orașe din România. După primirea grandioasă de care s-au bucurat oaspeții grație primarului și soției domniei-sale, doamna Melek Çerçi, dr. Mehmet Çerçi a vorbit despre lucrările municipiului Yunusemre. De asemenea, domnia-sa și-a exprimat opinia potrivit căreia acordă importanță marilor proiecte și proiectelor culturale, oferind  în acest sens informații despre fondatorul limbii turce scrise, Yunus Emre (1238–1328) care, prin învățăturile sale, este un ghid pentru întreaga lume. Yunus Emre a exercitat o influenţă imensă asupra culturii anatoliene în toată existenţa sa şi până în prezent, rămânând o figură populară într-o serie de ţări, care se întind de la Azerbaidjan la Balcani. Opera sa ocupă un loc important în istoria literaturii turce, constituind o sursă bibliografică de studiu pentru generaţiile de după el şi cele viitoare. Cu acest prilej, primarul municipiului Yunusemre, dr. Mehmet Çerçi, a oferit în dar invitaților câte două cărți prețioase despre Yunus Emre: una conținând cercetări în legătură cu marele poet, având și un CD, Yunus Emre, cercetări III – autor și editor prof. dr. Ünal Şenel, care ne-a fost și ghid, iar cea de-a doua, despre viața poetului și poezii selectate din opera sa, Drumul iubirii cu Yunus Emre – autor Mustafa Tatcı. Am avut plăcuta surpriză să constat că autorii celor două cărți primite se aflau deja în aria mea de cercetare, ca sursă bibliografică, în ceea privește literatura turcă per ansamblu și viața, personalitatea literară și opera lui Yunus Emre, în special. Bucuria a fost imensă, având în vedere, mai ales, puținele surse existente despre Yunus Emre.

Din partea delegației române, președinta Sucursalei UDTR Galați, doamna Gülten Abdula, a mulțumit primarului Çerçi pentru ospitalitate și a dat informații pe larg despre activitatea culturală a  turcilor din România. De asemenea, domnia-sa a făcut schimb de idei cu privire la activitatea comună care trebuie efectuată.

Conducerea Comisiei de femei a UDTR Constanța, reprezentată de doamna Filiz Ismail, președinte și doamna Durie Accoium, vicepreședinte, a mulțumit pentru primirea onorantă de care s-a bucurat partea română. Distinsele doamne au relatat despre activitatea prodigioasă din cadrul comisiei de femei și au furnizat unele informații legate de proiectele viitoare pe anul în curs.

Trebuie să menționez faptul că am avut onoarea și privilegiul să fiu invitată la acest important eveniment din Turcia din partea conducerii comisiei de femei a UDTR Constanța și a conducerii Sucursalei UDTR din Galați, ca reprezentant cultural. În cadrul acestei întruniri, am trecut în revistă activitatea mea culturală în cadrul comisiei de cultură a UDTR Constanța și viitoarele proiecte culturale. Un eveniment de bun augur, mai ales că am avut privilegiul să primesc, într-un cadru oficial de acest nivel, și un prețios dicționar român-turc, Rumence-Türkçe Sözlük – autor Mehmet Ziya Mankalyalı, din partea fiului autorului. Am mulțumit cu gratitudine, asigurându-l că îmi va fi de folos atât pentru traduceri, cât și pentru propriile scrieri în limba turcă. Emoții la nivel înalt, ca și întâlnirea. Mulțumesc și pe această cale conducerii comisiei de femei a UDTR Constanța și președintei Sucursalei UDTR din Galați pentru invitație!

Nu în ultimul rând, vizita s-a finalizat printr-un moment muzical simbolic, cântece din folclorul tradițional din Rumelia (Balcani) în interpretarea deosebită a distinsei doamne Sabis Memet, membră a Sucursalei UDTR Măcin.

Evenimentul s-a difuzat și în presa din Turcia.

Nu pot să trec cu vederea și alte vizite deosebite, pe care le-am făcut în Manisa – sangeacul considerat și raiul prinților otomani, deoarece aici erau ei trimiși de către sultani, pentru a căpăta experiență în conducerea statului și pentru a cunoaște îndeaproape poporul. Totuși, nu în această perioadă istorică doresc să fac popas, deși am vizitat locuri cu iz otoman, ci la monumentul eroilor care și-au vărsat sângele pentru independență la Çanakkale. Monumentul Martirilor din Çanakkale este o sală de pomenire și expoziție pentru martirii din Manisa în memoria lui Mehmetçi, cel care a scris epopeea eroică a lui Gazi Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia. Pentru ca vizitatorii să experimenteze realitatea, scenele de luptă au fost reconstituite cu sprijinul unei echipe profesioniste din străinătate care a realizat Panoramele Anıtkabir și Cucerirea Istanbulului. În plus față de monument, care este suficient de mare pentru a putea fi văzut în special de cei care tranzitează Manisa, există și o sală de expoziții. O suprafață interioară de 1.000 m pătrați, compusă dintr-o sală de expoziții și o secțiune administrativă, amfiteatru, piscină și Memorialul Martirilor Çanakkale au fost construite, în total, în pătratul de 5.430 mteri pătrați.  Desigur, cum era de așteptat, nu puteam pleca cu mâna goală nici de aici, așa că mi-am achiziționat, cu bucurie, o carte-document, completă, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakҫali Atatürk Günlüğü (Jurnal cu bibliografie Atatürk de la naștere până la moarte) de prof. dr. Utkan Kocatürk.

Itinerariul a continuat în celelalte provincii, la fel de interesante, însă, despre toate acestea într-un articol viitor.

Manisa, Turcia, 9 august 2021

Fotografii și videoclip din arhiva personală Urfet Șachir.

Vezi articole la rubricile Universalia și Traditiones în revista Leviathan, click aici.

Vezi: Arhiva rubricii Traditiones 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.