Președintele juriului Concursului Internațional ”George Enescu” 2018 a premiat la Secțiunea Vioară locurile al doilea și al treilea

420
Concursul International George Enescu 2018

logo concursul george enescu rev leviathan.roPremiul I nu s-a acordat la această ediție

Vikram Sedona (Italia, 18 ani) este câștigătorul locului al doilea la Secțiunea Vioară a Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2018. Pe locul al treilea s-a clasat Giuseppe Gibboni (Italia, 17 ani). Cel de-al treilea finalist, ucraineanul Orest Smovzh (Ucraina, 27 de ani) a primit un premiu special constând într-o serie de cursuri de măiestrie oferite de Silvia Marcovici și Mihaela Martin. Locul întâi nu s-a acordat la această ediție ca urmare a deciziei președintelui juriului, Pierre Amoyal.

Vikram Sedona a mai primit, de asemenea, două premii speciale: invitația de a concerta la Lisabona în cadrul festivalului al cărui director muzical este dirijorul Christoph Poppen, cel care a condus orchestra Filarmonicii ”George Enescu” în seara finalei, 17 septembrie 2018 și încă o invitație specială, din partea unuia dintre membrii juriului, Eduard Schmieder.

Președintele juriului, Pierre Amoyal, a prezentat rezultatele jurizării menționând faptul că pe lângă cei trei tineri muzicieni finaliști, în concurs au mai fost alți 48 de concurenți, de asemenea talentați, care au demonstrat un mare potențial. Președintele juriului a considerat că are responsabilitatea de a păstra acest echilibru față de toți concurenții și, în consecință, a decis ca premiul întâi să nu se acorde la această ediție.

”Ne-am bucurat de o seară excepțională, niște concurenți expresivi, cu o tehnică bună, maturi la o vârstă foarte fragedă. Am văzut talentul nativ și potențialul. Președintele juriului este suveran și a dorit să marcheze faptul că pe lângă darul excepțional este nevoie de încă și mai multă persistență pentru a valorifica talentul. Muzicienii se formează întreaga viață, iar decizia din această seară marchează pentru toți concurenții acest mesaj”, a spus Mihai Constantinescu, directorul Concursului și Festivalului Internațional ”George Enescu”.

Juriul de specialitate al Secțiunii Vioară a fost format din Pierre Amoyal, (Președintele Juriului), Salvatore Accardo, Agustin Leon Ara, Remus Azoiței, Silvia Marcovici, Eduard Schmieder, Viktor Tretyakov, Pavel Vernikov, Krzysztof Wegrzyn.

Vikram Sedona, Giuseppe Gibboni, Orest Smovzh
Vikram Sedona, Giuseppe Gibboni, Orest Smovzh

Susținânând concerte în Italia, Austria, Malta, Elveția, Germania, Polonia, Rusia și Franța, Vikram Sedona (Italia), studiază în prezent în cadrul Universităţii de Arte din Graz. Deține Premiul I la Concursul Internaţional de vioară ”Andrea Postacchini”, obținut în anul 2017.

Ocupantul locului trei, Giuseppe Gibboni (Italia) s-a născut pe 16 mai 2001 și cântă pe o  vioară F. Landolfi, încredințată în 1751 Fundației Pro Canale din Milano. Este cunoscut drept ”miracolul italian”: a participat la programul „Prodigies – Music is life” al RĂI 1, în colaborare cu UNICEF și a înregistrat un disc cu Warner Classics care îi poartă numele. A câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Vioară ”L. Kogan”, Bruxelles, Premiul I la Concursul Internațional ”A. Postacchini” și Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a Capriciilor de Paganini.

Orest Smovzh (Ucraina), concurentul care nu a mai urcat pe podium, este în prezent student în cadrul Institutului Peabody. A studiat vioara cu mama sa, cu prof. Nadiya Varyanko, precum și cu Mariya Futorska, Yaroslava Rivnyak, Dmytro Tkachenko, Qian Zhou. A absolvit Academia Naţională de Muzică ”Ceaikovski”  din Ucraina şi Conservatorul de Muzică Yong Siew Toh din Singapore. A participat la masterclass-uri cu Vadim Repin, Ilya Gringolts, Ivry Gitlis, Gyorgy Takacs-Nagy, Nigel North, Bernard Lanskey, Pierre Amoyal, Nam Yun Kim, Petru Munteanu, Kszysztof Węgrzyn, Takashi Shimizu, David Takeno şi Norman Fischer. A cântat pe instrumente construite de Guarneri del Gesù, Jean-Baptiste Vuillaume, Carlo Landolfi, Lorenzo Storioni şi Ștefan-Peter Greiner, împrumutate de regretatul Rin Kei Mei şi din colecţîi private. Este născut pe 27 martie 1991 și în anul 2015 a fost desemnat câştigător al Concursului pentru vioară solo ”Tadeusz Wroński”.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: https://www.festivalenescu.ro.

Echipa de Comunicare a Concursului Internațional ”George Enescu”

Informații la zi, imagini, comentarii despre ediția 2018 a Concursului Internațional ”George Enescu”, cronici muzicale – în Revista Culturală Leviathan, partener media al evenimentului.

Vezi: Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.