”Privire de ansamblu asupra credințelor vechilor turci (2)” de Urfet Șachir

1794
Urfet Șachir David Baxendale, ”Șaman Tuva efectuând o ceremonie religioasă sub un copac vechi de 800 de anii”
David Baxendale, ”Șaman Tuva efectuând o ceremonie religioasă sub un copac vechi de 800 de anii”

traditiones rubrica leviathan.ro logoUnele tradiții din credința șamană practicate și astăzi

Unele obiceiuri din tradiția șamană au supraviețuit până în ziua de azi și se practică chiar fără a ne da seama. De exemplu, în șamanism, exista credința că un câine poate vedea spiritele și, în momentul în care a văzut spiritul, anunța acest lucru prin urlet. În Anatolia însă, se credea că urletul câinelui este nefast și că unele evenimente câinele le poate presimți și le face cunoscute prin urlet. La fel și turnatul plumbului este un obicei tot din tradiția șamană. În șamanism i se spunea ”cutia de turnare. Este un ritual de aducere înapoi a fericirii, a stării de bine, atunci când un spirit rău a furat cuiva liniștea sufletească. Astăzi, acest ritual este făcut pentru persoanele care sunt considerate a fi fost expuse la deochi și la magie.

Călugări mani. Sursa foto Wikipedia
Călugări mani. Sursa foto: Wikipedia

Un  alt obicei, acela de a nu bea apă cu capul descoperit sau a pune mâna pe cap (dacă acesta este descoperit) în timp ce se bea apă, este o tradiție șamană. Potrivit tradiției, pentru ca mintea să nu fugă din cap, se ține mâna pe cap în timp ce se bea apă. Există și expresia rămasă din credințele șamană și tengri: ”Sus e Dumnezeu!” Ca urmare a convingerii că Dumnezeu este în cer, șamanii se rugau cu mâinile ridicate la cer. Potrivit credinței islamice, Dumnezeu era peste tot. De la turcii vechi și până azi, această expresie a evoluat fără a-și pierde efectul. Conform credințelor șamanice, este de rău augur a se călca pe prag. Se crede că spiritele străbunilor decedați stau pe prag. Această credință este încă practicată în Anatolia și se crede și azi că aduce ghinion. Aceste obiceiuri sunt practicate și în Dobrogea de azi.

Obiceiuri șamane
Obiceiuri șamane

Din exemplele de mai sus, putem observa cu ușurință influența practicii șamane asupra turcilor. Pentru credința lor și ritualurile efectuate, turcii au avut un sentiment de respect față de șamani. Cu toate acestea, șamanismul nu a fost o religie pentru turci în sensul strict al cuvântului. Mai mult, apare ca o credință religioasă mongolă. În general, acesta este și motivul pentru care a fost atribuită turcilor. De-a lungul istoriei, turcii și mongolii fiind interconectați, au fost mereu confundați. Nu ar fi greșit să spunem că credința șamană este mai mult a mongolilor, decât a turcilor. Au fost acceptate unele secțiuni*). Nu au fost însă răspândite literalmente la un public larg. Din acest punct de vedere, nu ar fi corect să se spună că șamanismul este credința națională a turcilor.

A vărsa apă în urma celui care pleacă
A vărsa apă în urma celui care pleacă

Alte obiceiuri: aruncarea de bani, grâu, zahăr ș.a. peste capul cuplurilor căsătorite; a nu se călca pe pragul ușii, există credința că spiritele strămoșilor stau pe prag; a întoarce capul când dai de pomană; legarea de cârpe pe mausoleuri, pomi sau cimitire; a duce mâncare la casa mortului; a-l conduce pe cel ce pleacă și a vărsa apă în urma lui (să meargă și să se întoarcă precum apa – ușor, lin); a turna plumb; deochiul – a purta mărgica împotriva deochiului (detalii într-un articol viitor).

  1. MANIHEISMUL – este o credință cu caracter universal, fondată de Mani (216–277). Se bazează pe două principii: bine-rău, lumină-întuneric, bunătate-tiranie. Lumea în care trăim s-a născut prin îmbinarea acestor elemente. Cei care au răspândit maniheismul au fost comercianții Soğdlu. Credința mani a revenit în Asia de Sus din China prin uiguri. Începând cu anul 763, cu ajutorul lui Bögü Kağan, maniheismul devine religia oficială a uigurilor.**)
Obiecte de cult mozaic
Obiecte de cult mozaic
  1. IUDAISMUL (MUSEVILIK) – denumirea vine de la numele Profetului Musa (Moise) și este una dintre cele trei credințe monoteiste. Adepții acestei credințe se mai numesc Yahudi (evrei), însă trebuie făcută o precizare aici, că musevilik este o credință, iar yahudilik este o specie a acestei credințe. De asemenea, prin termenii evreu, ebraic, iudeu și Israel se înțelege iudaism. Cu două mii de ani înainte de Hristos, evreii s-au așezat în Palestina. Și iudaismul, și creștinismul, și islamul au caracteristici comune: sunt monoteiste, au aceleași orientări, sunt cele trei mari religii ale lumii, contribuțiile (creative) la istoria culturii sunt enorme. Cartea Sfântă Tora este temelia vieții evreiești de peste tot în lume. Astăzi, putem întâlni în orice loc din lume comunități evreiești.

_______

*) Bahaeddin Ögel, ”Türk Mitolojisi”, s. 41.    

**) Güngör, 2002, C.3:272.

Bibliografie și imagini

https://www.sabah.com.tr/galeri/yasam/samanizmden_gelen_turk_adetleri

https://www.turkcebilgi.com/musevilik

Vezi: ”Privire de ansamblu asupra credințelor vechilor turci (1)”

Arhiva rubricii Traditiones de Urfet Șachir

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.