Proiect legislativ privind locurile de joacă pentru copii – articol de Iulia Zorzoliu

19
juridice locuri joaca

logo rubrica juridiceConform unui proiect legislativ aflat în dezbaterea Senatului, parcurile și locurile de joacă pentru copii vor trebui adaptate încât să devină accesibile și copiilor cu dizabilități. Astfel, în toate spațiile de joacă și parcuri vor trebui amplasate cel puțin două echipamente de joacă universale sau incluzive însemnând zone special proiectate şi amenajate care oferă acces şi oportunităţi egale pentru joacă tuturor copiilor, indiferent de diferenţele lor fizice, senzoriale, cognitive, emoţionale sau sociale.

Proiectul stabilește cerințele generale de proiectare a spațiilor de joacă și anume că acestea: trebuie să aibă o configuraţie care să permită circulaţia neîngrădită şi sigură a tuturor copiilor, inclusiv pentru cei care folosesc dispozitive de asistenţă pentru mobilitate, vor avea suprafeţele de joacă care vor fi realizate din materiale antiderapante, absorbante de şocuri, vor fi dotate cu semnalizări clare, inclusiv simboluri şi text în Braille, pentru a facilita orientarea şi pentru a furniza informaţii despre echipamente şi zonele de joacă și vor fi iluminate adecvat pentru a permite utilizarea lor și după lăsarea întunericului.

Nu în ultimul rând, la proiectarea spațiilor de joacă se vor prevedea zone de odihnă, dotate cu bănci sau alte tipuri de aşezări și toate spaţiile de joacă vor avea facilităţi sanitare accesibile copiilor cu dizabilităţi, iar echipamentele de joacă vor fi proiectate şi amplasate la distanţe care să prevină aglomerarea.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.