Celebrul violonist italian Salvatore Accardo, membru al juriului Concursului Internațional ”George Enescu”, va susține vineri, 14 septembrie 2018, la ora 19.00 un recital în sala Ateneului Român: La pian: Laura Manzini. Programul cuprinde: Sonata pentru vioară şi pian în Sol major, KV 301 de Mozart, Sonatina pentru pian şi vioară în sol minor, op. 137 nr. 3 de Schubert, Sonata a II-a pentru pian și vioară în fa minor, op. 6 de George Enescu, Introducere şi Rondo capriccioso de Camille Saint-Saëns.
Salvatore Accardo (n. 26 September 1941, la Torino) a debutat la vârsta de 13 ani, interpretând ”Capriciile” de Paganini. După doi ani, a câștigat concursul de la Geneva și, la scurt timp, Concursul ”Paganini” din Genova.
Repertoriul său este foarte întins și variat, de la muzică din secolele XVII–XVIII, până la creația secolului XX. Ccompozitori precum Sciarrino, Donatoni, Piston, Piazzolla, Colasanti și Xenakis au scris pentru el.
Pe lângă faptul că interpretează alături de orchestre renumite și dirijori faimoși ai lumii, Accardo acordă recitaluri și are o preferință pentru muzica de cameră.
În 1992, a fondat Cvartetul Accardo și, în 1986, Academia Walter Stauffer, împreună cu Giuranna, Filippini și Petracchi din Cremona, unde susține adesea cursuri de măiestrie. În 1971, a fondat Settimane Musicali Internazionali din Napoli.
Accardo a dedicat, de asemenea, o parte din activitatea sa dirijorală unor importante orchestre europene și americane. A înregistrat, ca dirijor, cu Orchestra Filarmonică din Londra. Din 1987, dirijează și operă (Festivalul Rossini, Opera din Roma, Opera din Monte Carlo, din Lille și Opera din Napoli).
În 1992, pentru cea de-a 200-a aniversare a nașterii lui Rossini, a dirijat la Festivalul Pesaro. La Roma, a înregistrat prima ediție modernă a ”Messa di Gloria” (în direct, la Warner Fonit), apoi, în 1995, în Viena, împreună cu Wiener Symphoniker.
Pentru DGG, a înregistrat, alături de Charles Dutoit, ”Capriciile” și Concertele pentru vioară ale lui Paganini. Pentru Casa Philips a înregistrat Sonatele de Bach, Concertele pentru vioară și orchestră de Max Bruch, cu Kurt Masur, Ceaikovski, Dvořák și Sibelius, cu Colin Davis, Concertul de Mendelssohn cu Charles Dutoit, Concertele de Brahms și Beethoven cu Kurt Masur. De asemenea, a înregistrat pentru ASV, Dynamic, EMI, Sony Classical, Collins Classic și Foné.
Cântă la viori legendare din colecția Cremona; pentru Casa Dynamic, Accardo a interpretat pe vioara lui Paganini, ”Guarneri del Gesù”.
Salvatore Accardo a fost premiat în Italia cu Premiul Abbiati de către criticii italieni, o recunoaștere pentru standardul excepțional al interpretării sale și a fost recompensat cu cea mai înaltă distincție italiană, ”Cavaliere di Gran Croce”. În 1996, Conservatorul din Beijing l-a numit ”profesor onorific”, iar în 1999, a fost numit ”Commandeur dans l’ordre du mérit culturel” din Monaco. În 2002, a primit Premiul ”A Life for the Music”, iar în 2017, a fost distins de către Centrul Kennedy din New York cu Medalia de aur.
În 1996, Accardo a recreat Orchestra de Cameră Italiană (OCI), ai cărei membri sunt cei mai buni elevi ai Academiei Walter Stauffer din Cremona, realizând două CD-uri: ”Vioara virtuoză din Italia” și ”Capodopere pentru vioară și corzi” (Casa de discuri Warner Fonit Cetra). În 2003, Accardo și OCI au înregistrat ”Anotimpurile” de Astor Piazzolla pe 3 SACD-uri pentru Foné.
Salvatore Accardo cântă pe vioara Guarneri del Gesù ”Hart”, din 1730.
Salvatore Accardo, fragment din Concertul nr. 2 în si minor, “La Campanella” de Paganini, interpretat pe vioara Guarneri del Gesù (”Il cannone” – ”Tunul”), care a aparținut lui Paganini, Palatul Tursi din Genova, 1 noiembrie 2008
Informații la zi, imagini, comentarii despre ediția 2018 a Concursului Internațional ”George Enescu” – în Revista Culturală Leviathan, partener media al evenimentului.
Vezi: Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018