Serată literară ARO: ”Dincolo de orizont” cu Ioana Heidel

247
ARO frankfurt ioana heidel roman

Manifestarea a fost organizată de ARO Asociaţia Românilor / ARO Rumänischer Kulturverein Frankfurt e.V., www.aro-rhein-main.de, la biblioteca oraşului Offenbach din Büsing Palais în săptămâna interculturală (IKuWO 2019), pe 20 septembrie 2019.                                                                                                                                                                                                                                            Invitata de onoare a seratei, doamna Ioana Heidel, a prezentat spectatorilor germani şi români romanul autobiografic Dincolo de orizont, editat în limba română în 2013 și în limba germană în 2017, în traducerea autoarei, cu titlul Mein Lebensweg bis jenseits des Horizonts.

Romanul autobiografic al Ioanei Heidel poate fi considerat o peliculă cinematografică, în care drumul  vieţii scriitoarei este prezentat secvențial, cu meandrele și întâmplările lui. Sunt secvențe ce prezintă evenimente fericite, dar și  momente dificile cu care autoarea s-a confruntat de-a lungul vieții.

Romanul poate fi considerat o adevarată saga în care scriitoarea nu a povestit legende şi mituri închipuite, ci propriile vise, speranţe şi trăiri, o lume cu care se identifică.

Născută într-un sat de pe malul Deznăţuiului, în sudul Olteniei, Ioana îşi trăieşte o parte din copilărie, în casa părintească,  iar o amintire deosebit de plăcută este imaginea bunicului, imagine ce o va însoți toată viaţa. Nimic nu-i poate înfrânge Ioanei dorința de a învăța, înfruntând chiar și unele piedici puse din partea părinților, care ar fi preferat să le fie un apropiat sprijin la bătrânețe.

Anii trec şi împreună cu ei şi viaţa aspră de internat de la Liceul Elena Cuza din Craiova, impregnată cu imaginile de neuitat ale dormitorului fetelor cu 20 de paturi, ale WC-ului comun, igrasia sălii de lectură, spalatul cu apă caldă doar o dată pe săptămână, dar și figurile unor pedagoage nu numai dizgraţioase, ci şi cu atitudini militărești.

Urmează anii de studenţie în Bucureşti, prima întâlnire cu Sven, viitorul ei prieten şi mai târziu soţ,  apoi vacanţele petrecute împreună, ca cea de la Costineşti şi  revelionul la Sighişoara (Schäßburg) în casa familiei lui de origine germană. Pe fondul primei iubiri, este descrisă metaforic şi atmosfera medievală ce respiră prin toţi porii Sighişoarei, de la mocăniţă – arhaicul tren cu cărbuni atingând halucinanta viteză de 30Km/oră – până la impresionantele clădiri, biserici, pieţe şi poduri  ale vechii cetăţi săseşti. După examenul de stat şi repartiţia în Ardeal, Ioana a trebuit să se integreze în lumea saşilor, să respecte obiceiurile,  dar și tradițiile acestora. Noua ei viață în Ardeal,  îi aduce totuşi o umbră de nemulţumire interioară, fiind confruntată cu o serie de prejudecăţi familiale pe care nu le poate evita. Lumea ei, cea din sudul Olteniei,  acolo unde crescuse, a rămas undeva departe, păstrată doar în gând şi în suflet…

Deşi nu-şi doreau copii, Ioana și Sven, au renunțat la această hotărâre, astfel că,  după trei ani de la căsătorie, vine pe lume fiul lor, Hendrik. Problemele de sănătate apărute ulterior îi diminuează șansele de supraviețuire, motiv pentru care  Ioana Heidel decide să ia calea străinătății, ajungând în Germania, pentru a salva viața copilului ei.

Perioada, deloc uşoară, de integrare a ei şi a băiatului, este străbătută și de greutăţi, dar şi de progrese, în paralel cu însuşirea limbii germane. La scurt timp după evenimentele din România din decembrie ’89, familia se reîntregește, povestește Ioana în romanul ei Dincolo de orizont.

Sunt descrise în continuare cu amănunte interesante, dar şi tulburătoare, alte capitole din viaţa familiei, anii de studiu ai Ioanei la cursul de informatică,  apoi încadrarea ei într-un serviciu din domeniul IT, dar și postul de inginer obținut de Sven.

Stress-ul își lasă însă amprenta asupra sănătăţii ei, însă și pe acest fond labil Ioana găsește puterea să se recalifice în domeniul medicinei, urmând cursurile Universității din Würzburg.

Nu lipsesc nici momentele emoționante atunci când autoarea revine pe meleagurile natale, în special la Goicea, satul în care s-a născut.

ARO 20 sept 2019 germania

După lectura captivantă a Ioanei Heidel în limba germană a urmat filmul documentar Schäßburg (Sighişoara) – perla Transilvaniei, din patrimoniul cultural UNESCO. Ca de obicei, evenimentul ARO s-a încheiat cu discuţii pe tema romanului Dincolo de orizont sau conviviale în jurul bufetului românesc. Participanţii, în majoritate germani, şi-au notat cu grijă data de 15 noiembrie 2019, ora 19.00, când ARO va organiza, în cadrul săptămânii interculturale Frankfurt (IKWF 2019) o întâlnire  cu prof. dr. Rüdiger Krause la Goethe Universität Frankfurt în Hörsaal 10/HZ10,  moment în care va prezenta un referat despre SÂNTANA – o fascinantă descoperire arheologică din epoca bronzului în Banatul românesc.

Dan Eugen Munteanu

ARO Frankfurt am Main, 23 septembrie 2019

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.