Știri: Caragiale și Pirandello la Teatrul Național de Televiziune (10 iunie 2020)

46
„Aşa este (dacă vi se pare)” de Luigi Pirandello. Sursa foto: TVR
„Aşa este (dacă vi se pare)” de Luigi Pirandello. Sursa foto: TVR

rubrica teatru tv logo leviathan.roMiercuri, 10 iunie 2020, TVR 3 – dramaturgie clasică universală:

Ora 14.00 – reluare „Căsuța cu povești” – În casa bunicilor

Ora 14.05 – reluare O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, în regia lui Mihai Manolescu. Producție din 2013

Ora 20.00 – „Căsuța cu povești” – Vulpea și broasca țestoasă

Ora 20.05 – Aşa este (dacă vi se pare) de Luigi Pirandello, un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, sub direcţia de scenă a lui Vlad Mugur. Colaborare cu Teatrul Naţional din Craiova. Regia TV: Constantin Dicu. Traducere de Rodica Locusteanu. În distribuţie: Valer Dellakeza, Magda Mugur, Sorin Leoveanu, Gabriela Baciu, Valeriu Dogaru, Nataşa Raab, Anca Dinu, Gabriella Bartalis, Valentin Mihali, Iosefina Stoia, Angel Rababoc, Theodor Marinescu, Constantin Cicort, Tudorel Petrescu, Marian Politic. Decoruri: Helmut Stürmer. Costume: Lia Manţoc. Măşti: Ilona Jaro Varga. Redactori: Daniela Andriescu, Ion Parhon.

Spectacolul a fost multilaureat UNITER, prima dată pentru stagiunea 1998–1999, când Biroul Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) a acordat Premiul Criticii regizorului Vlad Mugur şi scenografilor Helmut Stürmer, Lia Manţoc şi Ilona Jaro Varga.

În stagiunea următoare, 1999–2000, Helmut Stürmer, realizatorul decorului, şi Lia Manţoc,  creatoarea costumelor spectacolului Aşa este (dacă vi se pare), au primit Premiul UNITER pentru Cea mai bună scenografie, iar Magda Mugur a fost nominalizată la premiul pentru Cea mai bună actriţă.

„În piesa asta se pot contura 3-4 caractere, ceea ce e important: el însuşi, adică acel Laudisi, pe care eu l-am făcut totuna cu prefectul, doamna Frolo şi Ponza sunt personaje care se pot face foarte interesante. Personaje italiene, siciliene, dar sunt caractere bine descrise de autor. Celelalte nu, celelalte sunt o societate, o maşină distrugătoare de intimităţi, de convieţuiri.” Vlad Mugur, dialog cu Florica Ichim, în volumul La vorbă cu Vlad Mugur, 2000.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+. Producător coordonator: Demeter András István.

www.tvr.ro

https://www.facebook.com/casadeproductietvr/

https://www.instagram.com/casadeproductietvr/                                                                  

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

Arhiva Teatru tv 

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.