Știri: Cel mai popular concert de muzică contemporană la Festivalul „Enescu” 2021 îi prezintă pe basistul Avishai Cohen și dirijorul John Axelrod, împreună cu alți mari muzicieni (19 septembrie)

28
Avishai Cohen. Foto: Youri Lenquette. Sursa: Festivalul „Enescu”
Avishai Cohen. Foto: Youri Lenquette. Sursa: Festivalul „Enescu”

logo George Enescu International Festival 2021Celebrul basist Avishai Cohen interpretează astăzi pentru prima oară la Festivalul Internațional „George Enescu”, alături de Orchestra Simfonică București și de muzicieni faimoși la nivel internațional, precum dirijorul John Axelrod și pianistul Elchin Shirinov. Concertul, care a fost singurul epuizat din seria „Muzica secolului XXI”, va prezenta muzică contemporană semnată de Avishai Cohen, Gabriela Montero, José María și Fazil Say.

Seria „Muzica secolului XXI”: Ora 13.30, Sala Radio: Orchestra Simfonică București. Dirijor: John Axelrod

Program:

Avishai Cohen, An Evening with Avishai Cohen Two Roses cu Orchestra Simfonică București. Avishai Cohen, contrabas și voce; Elchin Shirinov, pian; Roni Kaspi, tobe

Gabriela Montero, Concertul latin pentru pian și orchestră. Gabriela Montero, pian

José María, Gallardo del Rey Diamantes para Aranjuez. José María Gallardo del Rey, chitară;  Roberto Vozmediano, cajón

Fazil Say, Simfonia Istanbul

La Ateneul Român, la ora 16.30 va concerta Orchestra La Cetra Baroque, alături de La Cetra Vokalensamble, sub bagheta dirijorului Andrea Marcon. Programul este dedicat muzicii de scenă din perioada barocului. Vom asculta opera La Concordia de’ pianeti (Armonia Planetelor) de Antonio Caldara.

Antonio Caldara, compozitor venețian al barocului târziu, a compus opera în anul 1723 în onoarea Împărătesei Elisabeta a Boemiei, în vremea când era Capelmaestru al curții Împăratului Charles al VI-lea al Austriei. Libretul a fost scris de contele Pietro Pariati, iar acțiunea cuprinde laudele pe care le aduc planetele Împărătesei, despre frumusețea, înțelepciunea și virtuțile sale. Soliști: Magdalena Kožená, Venere (mezzosoprană); Margriet Buchberger, Diana (soprană); Christophe Dumaux, Giove (contratenor); Vadim Volkov, Apollo (contratenor); Sonia Prina, Marte (contralto); Anthony Gregory, Mercurio (tenor); Luca Tittoto, Saturno (bas).

La Sala Palatului de la ora 19.30 va concerta Orchestra Tonhalle din Zürich, condusă de maestrul Paavo Järvi. Programul cuprinde lucrări din creația lui Enescu, Beethoven și Schumann. Concertul se deschide cu Simfonia I în Mi bemol Major, op. 13 de George Enescu, o lucrare care are amprenta simfonismului romantic. Compusă în anul 1905 și dedicată colegului său de la Conservatorul din Paris, Alfredo Cassela, Simfonia I îmbină stilul componistic brahmsian, dobândit în timpul studiilor la Viena, cu influența școlii franceze. Prima audiție a avut loc în 1096 la Théâtre du Châtelet în cadrul Concertelor Colonne, dirijor: Édouard Colonne, un mare iubitor și susținător al muzicii noi a secololui XX.

În continuarea programului vom asculta Concertul nr. 1 în Do major pentru pian și orchestră, op. 15 de Ludwig van Beethoven, în interpretarea pianistului Rudolf Buchbinder. Beethoven a dedicat concertul Contesei Anna Louise Barbara Keglevic și a lucrat la el între anii 1796 și 1797. Prima audiție a avut loc la Praga cu Beethoven solist. Geniu muzical inegalabil, Beethoven  a compus lucrări în toate genurile epocii, iar creației pianistice i-a acordat o deosebită atenție. Lucrarea de față este un prototip al stilului clasicismului vienez, o muzică grațioasă, echilibrată structural și plină de seninătate. Un plus pe care Beethoven îl aduce clasicismului constă în spectaculoase contraste tematice, de caracter și de nuanțe. De asemenea, tematismul muzical surprinde momente de melancolie și dramatism, chiar culminații impetuoase, specifice revoluționarului compozitor, aflat la confluența dintre epoci.

Simfonia a III-a în Mi bemol Major, op. 97 de Schumann încheie programul serii în spiritul romantismului german. Compusă între anii 1850 și 1851, Simfonia Renană a fost inspirată de călătoria compozitorului în Țara Rinului, și ilustrează muzical, peisajele frumosului ținut. Lucrare marcantă în repertoriul simfonic, Simfonia a III-a de Schumann aduce frumusețea și magia romantismului pe scena Festivalului.

Seria „Festivalul în țară”:Ora 19.00, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța: Enesciana, spectacol de balet. Regia și coregrafia: Horațiu Cherecheș.

La Sala Auditorium a MNAR de la ora 10.30 a avut loc un recital cameral susținut de Norbert Anger, violoncel și Sina Kloke, pian. Programul a cuprins lucrări din creația lui Debussy, Șostakovici și Enescu.

La concertul de la Ateneu accesul este permis cu prezentarea certificatului verde Covid. La Sala Palatului și Sala Radio, nu este necesar certificatul verde.

Concertele de la Sala Radio, Ateneu și Sala Palatului vor fi transmise gratuit pe site-ul Festivalului

și vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute și de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge pentru a-l asculta din pagina Program

Concertele de la Sala Radio, Ateneu și Sala Palatului vor fi transmise în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural. 

Pe site-ul festivalului, la acest link, puteți citi zilnic cronici, interviuri și informații suplimentare în Agenda Festivalului.

Cu un repertoriu extraordinar de divers, un program inovator și un stil carismatic de interpretare, John Axelrod este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți dirijori de astăzi și este căutat de orchestre din întreaga regiune lume. În 2019, Maestrul Axelrod a fost anunțat ca dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice a orașului Kyoto, consolidând în continuare profilul global. În 2014, Maestrul Axelrod a devenit director artistic și muzical al Real Orquesta Sinfónica de Sevilla (ROSS). Contractul său a fost prelungit în unanimitate în sezonul 2019-2020. Din iulie 2017-2018, într-un moment unic în istoria orchestrei, a fost numit și Director General (CEO). Alte poziții importante includ dirijor principal invitat al Orchestrei Sinfonice di Milano „Giuseppe” Verdi (LaVerdi) în Italia, din sezonul 2001-2017, director muzical al l’Orchestre National des Pays de la Loire în Franța din 2009-2013, director muzical și dirijor șef al Simfoniei Lucerne Orchestra și Teatrul din Elveția din 2004-2009, director muzical al “Hollywood in Viena” din Austria, din 2009-2011, cu Orchestra Radio ORF din Viena, iar în 2001-2009, dirijor principal al Sinfonietta Cracovia, în Cracovia, Polonia.

În ultimele două decenii, basistul, cântărețul, compozitorul, vizionarul și inovatorul de jazz, Avishai Cohen, și-a câștigat reputația ca fiind unul dintre cei mai mari basiști ​​ai timpului său. Compozițiile și aranjamentele sale originale reflectă un univers muzical expansiv și îmbrățișează un amestec vital de tradiții, culturi, limbi și stiluri, din cântece populare ebraice, folk în ladino, alături de jazz contemporan vibrant și original.

Elchin Shirinov nu a urmat niciodată o școala de muzică. A fost instruit de mari talente muzicale, inclusiv de către Vagif Sadikhov, Aaron Goldberg, Kevin Hays, Jean Michel Pilc și Yakov Okun. În anii formatori, Elchin a fost influențat de o serie de mari muzicieni, în special Art Tatum, Charlie Parker, Bud Powell, Thelonious Monk, John Coltrane, Bill Evans, Miles Davis, Wayne Shorter, Herbie Hancock și Brad Mehldau, prin studiul intens al muzicii lor.

Interpretările vizionare ale Gabrielei Montero și darurile compoziționale unice i-au adus aprecierea criticilor și o mulțime de spectatori care o urmăresc devotat pe scena mondială. Anthony Tommasini a remarcat în The New York Times că „felul de a cânta a lui Montero are de toate: brio ritmic perfect, nuanțe subtile, putere de oțel… lirism plin de suflet… expresivitate nesentimentală”.

După aniversarea de 150 de ani de la înființarea Tonhalle Society Z–rich ce a avut loc în ultimele două sezoane, în care au fost prezentate, de asemenea, numeroase premiere mondiale și spectacole pe scenă, Orchestra Tonhalle din Zürich va începe un nou capitol al istoriei orchestrei începând cu sezonul 2019/20 împreună cu noul Dirijor Principal și Director Muzical Paavo Järvi. David Zinman a condus Orchestra Tonhalle din Zurich până în sezonul 2013/14 și este acum Dirijor Laureat; Lionel Bringuier a fost Dirijor Principal până în sezonul 2017/18. Un turneu de succes în Asia cu Paavo Järvi în toamna anului 2018 a fost urmat de înregistrări live pentru primul CD, cu lucrări orchestrale de Olivier Messiaen. Înregistrările tuturor simfoniilor de Ceaikovski sunt planificate pentru sezonul 2019/20, completând cele peste 40 de producții pe CD ale orchestrei. Acestea includ înregistrări complete ale tuturor simfoniilor de Beethoven, Mahler, Brahms și Schubert, precum și seturile aniversare și cu lucrări de Ravel.

Paavo Järvi, dirijor câștigător al Premiului Grammy, ediția din Estonia, este considerat „un muzician al muzicienilor”. Acesta se bucură de parteneriate strânse cu cele mai bune orchestre din lume, este Dirijor Principal al Tonhalle Orchestre-Zürich și al Orchestrei Simfonice NHK, Tokyo. Pe lângă pozițiile permanente, Järvi este deseori solicitat ca dirijor invitat, conduce adesea reprezentații alături de Philharmonia Orchestra din Londra, Münchner Philharmoniker sau Orchestre de Paris.

Rudolf Buchbinder este unul dintre artiștii legendari ai timpului nostru. Felul în care cântă la pian este o fuziune de neegalat între autoritatea unei cariere care se întinde pe mai bine de șaizeci de ani ș spiritul și spontaneitatea interpretării sale. Interpretările sale ale lucrărilor de Ludwig van Beethoven sunt considerate a fi exemplare. A interpretat cele treizeci și două de sonate pentru pian de șaizeci de ori în cicluri în întreaga lume și a dezvoltat povestea interpretării lor de-a lungul deceniilor. A fost primul pianist care a cântat toate sonatele Beethoven la Festivalul de la Salzburg în timpul unei ediții de festival. O înregistrare live este disponibilă pe DVD.

Comunicat al Biroului de Presă al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al publicațiilor Leviathan.ro și revista culturală trimestrială „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2021.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2021, pp. 47–49 puteți citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2021 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.