Știri: Despre ”timp” în poezia europeană la Noaptea Literaturii Europene în Olanda (15–16 mai 2018)

365
Noaptea Literaturii Europene

Alături de unsprezece scriitori din Europa, Robert Elekes este invitatul Institutului Cultural Român de la Bruxelles la ediția din 2018 a proiectului ”Noaptea Literaturii Europene, un eveniment organizat anual de Rețeaua europeană a institutelor naționale pentru cultură, EUNIC Olanda.

În premieră, evenimentul se va desfășura în două orașe: Leeuwarden, Capitală Europeană a Culturii 2018, respectiv Amsterdam, în 15 și 16 mai 2018.

Poezia și proza oferă anumite înțelesuri asupra timpului, pentru calitățile vizionare sau pentru modul în care este surprins trecutul sau timpul pierdut. Aceste valențe ale literaturii au stat la baza reflecției profesorului Guido Snel, moderatorul evenimentului și inițiatorului temelor de dezbatere propuse autorilor participanți.

”Cu aproape un secol și jumătate în urmă, Greenwich Mean Time a fost stabilit ca standard pentru timpul pe glob. În afară de câteva excepții, acest gest a standardizat timpul global. Europa a fost astfel în centrul unui cuvânt global.

Acum, când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, percepția majorității este că trăim vremuri de profunde schimbări, accelerate. Oare această percepție corespunde realității? Și dacă Europa nu mai este responsabilă pentru timpul global, oare a rămas în urma timpului? Sau poate că este cel mai bun timp? Și avem încă tot timpul din lume…” , acestea sunt doar câteva dintre întrebările profesorului Guido Snel, scriitor, traducător și lector de studii europene la Universitatea din Amsterdam.

La București este cu o oră mai târziu decât la Amsterdam, Berlin sau Praga, unde este cu o oră mai târziu decât la Londra, iar Londra este cu trei ore înaintea Istanbulului sau cu două ore, în funcție de sezon.

Poeții și scriitorii invitați la ”Noaptea Literaturii Europene” vor încerca să răspundă, pe durata celor două dezbateri, Cât este ceasul fiecăruia?”, după propriul barometru cultural.

”Problema timpului, care este și tema din anul acesta a Nopții Literaturii Europene de la Amsterdam, este implicit omniprezentă în poezia mea. Scrisul meu în momentul de față se confruntă atât cu timpul pierdut, cu perisabilitatea momentului, delicatețea percepției, relevanța revelatoare a amintirilor, cât și cu prezentul, contextul său cultural și social, anomiile timpului nostru. Pentru mine, o poezie care vrea să aibă perspectivă de viitor trebuie să capteze atât autenticitatea pe care o conferă privirea înapoi în trecutul personal și intim, cât și dinamica critică a unui discurs artistic cu miză socială.” – descrie Robert Elekes.

Robert Elekes
Robert Elekes

Robert Elekes s-a născut într-o familie multietnică în Brașov, în 1985. În 2004 a absolvit liceul maghiar Aprily Lajos din Brașov, iar în 2008 Universitatea ”Transilvania”. În 2012, a obținut titlul de doctor la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, pentru o teză despre literatura germană în România, în timpul comunismului. În prezent, predă literatură și studii de traduceri literare la Universitatea ”Transilvania”. A publicat primul poem “Speologia Sinelui” în 2012, în revista literară Corpul T. Primul său volum de poezie ”aici îmi iau dinții-n spinare și adio” a fost publicat în 2015, la Editura Tracus Arte. Pentru acest debut a primit: Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu”, Premiul National ”Iustin Panța”, Premiul de debut al revistei literare ”Familia” și premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. Poemele sale au fost traduse în maghiară, germană și engleză. Este fondator și coordonator al clubului de lectură și al festivalului de poezie ”Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets”.

Autorii invitați: Marius Burokas (Lituania), Jan Carson (Marea Britanie), Robert Elekes (România), Kostas Gouliamos (Cipru), Dana Grigorcea (Elveția-România), Murat Isik (Turcia), Mustafa Kör (Belgia), Elmar Kuiper (Olanda, Provincia Frizia / Friesland), Svealena Kutschke (Germania), Marije Langelaar (Olanda), Giorgio Montefoschi (Italia) și Jaroslav Rudis (Republica Cehă).

Acest eveniment este susținut de Comisia Europeană. Ediția 2018 face parte din programul Leeuwarden – Capitală Europeană a Culturii 2018.

Program:

Marți, 15 mai, ora 20.00, Leeuwarden, ora 20.00, Lân fan taal.

Miercuri, 16 mai, ora 20.00, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45 1012 KD Amsterdam

Bilete: 10 EUR/ online 8 EUR disponibile la www.brakkegrond.nl.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.