Știri: Dumitru Crudu, invitatul Festivalului Internațional de Poezie de la Rotterdam (30 mai–4 iunie 2017)

616
Dumitru Crudu

Poetul Dumitru Crudu este invitatul Fundației Poetry International Rotterdam în programul de rezidențe artistice din luna mai și al festivalului Poetry International Rotterdam, care va avea loc în perioada 30 mai–4 iunie 2017 (Schouwburgplein 25, 3012 CL Rotterdam, Rotterdamse Schouwburg), Cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, Dumitru Crudu este primul poet din Republica Moldova invitat în acest festival și deschide un nou capitol dedicat liricii basarabene în cea mai importantă arhivă virtuală de poezie. Ajuns la a 48-a ediție, Festivalul Internațional de Poezie de la Rotterdam constituie unul dintre cele mai longevive și influente evenimente lirice din lume, cu o largă prezență internațională.

De-a lungul timpului, pe scena din Rotterdam au urcat nume de aur ale liricii romȃneşti precum: Marin Sorescu (1974), Leonid Dimov (1978), Petre Stoica (1984), Mircea Dinescu (1990), Ana Blandiana (1992), Nina Cassian (1998), Constantin Abăluţă și Matei Vişniec (2005), Linda Maria Baros (2008), Ion Mureşan și Doina Ioanid (2011), Daniel Bănulescu (2013) și Răzvan Țupa (2016).

Programul festivalului: http://www.poetryinternationalweb.net/pi/pif2017/festival/events

Începând din 2016, România dispune de o secțiune dedicată pe website-ul Poetry International Rotterdam, grație sprijinului oferit de ICR Bruxelles și de Revista Transilvania (Sibiu). Radu Vancu este editorul național contributor care întreține regulat această secțiune. Lista poeților români promovați de Fundația Poetry International Rotterdam a fost întregită în ultimul an de Ruxandra Cesereanu, Dan Coman, Claudiu Komartin, Ioan Es Pop și Ovidiu Nimigean.

Dumitru Crudu (n. 1967, Republica Moldova) a absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chişinău (1985-1987), ulterior a studiat limba georgiană la Facultatea de Litere a Universităţii din Tbilisi (1987–1991), pe care o abandonează în plin război civil. A urmat cursurile de licenţă ale Facultăţii de Filologie a Universităţii Transilvania din Braşov, sub îndrumarea profesorilor-scriitori Alexandru Cistelecan, Gheorghe Crăciun, Alexandru Muşina, Virgil Podoabă și frecventează cenaclul Interval, condus de poetul Andrei Bodiu. A debutat simultan cu două colecții de poezie în 1994. Poeziile narative ale lui Dumitru Crudu sunt chiar în centrul realității, povestesc istorii personale și pictează, cu umor, o imagine generală a vieții de zi cu zi în fosta republică sovietică. În anul 1999, împreună cu Marius Ianuş, a iniţiat un nou curent literar, fracturismul, lansat printr-un manifest publicat în revistele Paralela 45 şi Vatra. A fost tradus în cehă, germană, rusă, italiană, franceză, engleză, catalană, suedeză, neerlandeză. Ca dramaturg, a scris peste douăzeci de piese de teatru, care au fost puse în scenă sau pe marele ecran în Bulgaria, Camerun, Franța, Germania, Haiti, Italia, Republica Moldova, România și Suedia. 

Sonet 5

de Dumitru Crudu

am pus apă pe plită
nu aveam ce să pun în ea
eram singur în casa toată
apa încet se evapora

monedele de cinci ieşiseră din circulaţie
şi ce simpatice mai erau
apa fierbea mai departe
afară stropi de ploaie cădeau

am vrut să mă scol şi să plec
afară întuneric cădea
stăteam pe trepiede scunde
alături apa se evapora

m-am întins să dorm deja se făcuse noapte
apa fierbea lent şi neauzit mai departe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.