Știri: EUNIC-DokuMontag: filmul „Lemn” (12 septembrie 2022, Berlin)

29
filmul lemn afis (1)

logo rubrica imago leviathan.roLuni, 12 septembrie 2022, ora 19.00 (intrarea începând cu ora 18.30, fără acces după începerea evenimentului), la Centrul Ceh din Berlin, Wilhelmstraße 44 / intrarea Mohrenstraße, 10117 Berlin, va fi difuzat filmul Lemn de Monica Lăzurean-Gorgan, Michael First și Abba Sizinger. Evenimentul va fi urmat de o discuție pe zoom cu co-regizoarea română Monica Lăzurean-Gorgan.

Filmul Lemn prezintă investigațiile desfășurate în România, Peru, Rusia și China de Alexander von Bismarck, care reușește să urmărească, sub acoperire, mașinațiunile comerțului internațional cu lemn. Scopul principal al lui Alexander von Bismarck este acela de a promova o schimbare în conștiința societății politice și civile, prin crearea unui nou cod de conduită care să devină optim pentru economia globală și consumatorii din lumea întreagă. Lemn vorbește despre corupție, indiferența autorităților politice, dar și despre așa-zisele sisteme de control și felul în care aceste sisteme pot preveni situații în care interesele unor indivizi devin mai importante decât interesul comunității. Regizoarea și producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan a realizat în urmă cu 10 ani un scurt-metraj pe tema tăierilor ilegale și tot ea a fost cea care a semnalat în urmă cu aproximativ șapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema tăierilor ilegale de lemn din România. În urma activității ei militante, desfășurate în scopul salvării pădurilor, Alexander von Bismarck, directorul EIA, a venit în România. Monica Lăzurean-Gorgan a participat activ, timp de mai mulți ani, la documentarea activiștilor de mediu de la EIA în România, filmând ea însăși alături de echipa din Austria și Germania.

Filmul Lemn se constituie ca un eveniment prezentat de Festivalul de Film de la Cottbus în colaborare cu Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin și cu Centrul Ceh de Cultură din Berlin în cadrul seriei EUNIC-DokuMontag.

Festivalul de Film de la Cottbus va avea loc în perioada 813 noiembrie 2022, iar printre punctele de atracție din acest an se numără seriile Spotlight România, secţiune dedicată cinematografiei româneşti, și EcoEast, secțiune care include filme pe teme ecologice.

Intrarea este liberă; participanții au obligația să poarte mască.

După începerea evenimentului intrarea nu mai este permisă.

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.