Știri: Expoziția ”Femeile de pe front” (1916 – 1918). Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri” (3 – 19 iulie 2018, Veneția)

260
donne in guerra

logo rubrica historia leviathan.roMarți, 3 iulie 2018, la ora 18.00, va fi inaugurată la Veneţia, la sediul Ca’ Foscari Zattere – Cultural Flow Zone (Dorsoduro, 1392, 30123 Veneţia VE) al Universităţii Ca’ Foscari expoziţia ”Femeile de pe front (1916–1918). Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri”, ce va fi deschisă publicului până în data de 19 iulie, de luni până sâmbătă între orele 10.00 şi 19.00 şi duminică între 15.00 şi 19.00. Intrarea este liberă. La inaugurare vor lua cuvântul  prof. Flavio Gregori din partea Universităţii Ca’ Foscari, dr. Aurora Firţa-Marin din partea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, dr. Cornel Ilie din partea Muzeului Naţional de Istorie a României şi dr. Şerban Marin din partea Arhivelor Naţionale ale României.

Curatorii Cornel Ilie (Muzeul Naţional de Istorie a României) şi Monica Negru (Arhivele Naţionale ale României) propun un excursus documentar despre contribuţia femeilor di România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, ca asistente sau infirmiere, ca membre ale Crucii Roşii, în spitalele de campanie sau ca activiste în variile asociaţii înfiinţate cu scopul de a-i sprijini pe refugiaţii şi orfanii de război. Fragmente importante din expoziţie îi sunt dedicate Reginei Maria, a cărei contribuţie la organizarea Crucii Roşii Române şi a serviciului de ambulanţă a fost esenţială. Expoziţia documentează, de asemenea, abnegaţia cu care Regina a întreprins, în ciuda condiţiilor deosebit de dificile, nenumărate vizite pe front şi în spitalele de campanie pentru a ridica moralul soldaţilor şi al răniţilor. Propune, totodată, şi o bogată galerie de portrete ale unor femei aviator, ofiţer, avocat – adevărate excepţii în epocă – infirmiere, scriitoare, activiste pentru emanciparea femeilor, călugăriţe care au participat la evenimentele belice.

Expoziţia a fost îngrijită de Muzeul Naţional de Istorie a României şi de Arhivele Naţionale ale României, de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi în parteneriat cu Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia şi Cultural Flow Zone. La traducerea expoziţiei în limba italiană au colaborat studentele Cursului masteral: Literatura română a Primului Război Mondial al Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia: Roxana Roman şi Anda Amelia Neagu.

Pentru detalii suplimentare:

Tel.: 0415242309

E-mail: cfz@unive.itistiorga@tin.it

Site: www.unive.it/cfzwww.icr.ro/venetia

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.