”Legendele Orientului – Legende turcești (1)” de Urfet Șachir

1243
Urfet Șachir legende Aliș și Zeynep, scenă din film
Aliș și Zeynep, scenă din film

traditiones rubrica leviathan.ro logoPoveste de dragoste din Rumelia: Aliș și Zeynep

Oamenii au un rol foarte mare în procesul de formare a legendelor. Dar ce sunt legendele și cum se formează ele? Termenul ”legendă” vine din limba latină și desemnează ”lucruri de citit”. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, legenda este ”o povestire în proză sau în versuri care conține elemente fantastice sau miraculoase, prin care se explică geneza unui lucru, a unei ființe etc., caracterul aparte al unui eveniment (istoric), al unui erou (mitic) sau al unui fenomen.” Poveștile unor eroi din timpuri istorice sunt cercetate, descoperite, exagerate și transferate astfel în zilele noastre. Mare parte din legende sunt povești ale unor eroi deveniți populari sau ale unor regi, prinți sau prințese, care au la bază întâmplări reale. Ele se alimentează din istoria regiunii geografice în care au trăit oamenii într-o perioadă dată, din probleme ce par fără rezolvare. De asemenea, legendele sunt influențate și de cultura și condițiile de viață ale oamenilor din perioada la care se referă. În general, eroul popular luptă împotriva răului, a urii și ingratitudinii, minciunii și înșelăciunii, josniciei și avariției. Cele care înduioșează însă în mod deosebit inimile sunt legendele cu referire la povești de dragoste și rup o lacrimă în plus atunci când ele sunt neîmplinite din cauza unei sorți crude. Dacă ar fi să dau un exemplu, aș alege povestea dramatică dintre Aliș și Zeynep, care se caută cu disperare pentru a-și împlini iubirea. Destinul îi desparte la un moment dat și așa se naște legenda lor.

În secolele XVI – XVII exista un orășel, Lom Palanka*), în care trăiau oameni, și bogați, și săraci. Eroina poveștii este o fată foarte frumoasă, pe nume Zeynep, fiica unei familii bogate. Aliș însă era nepotul intendentului acestei familii, Ali Ağa, având în grijă și treburile casnice. Se ocupau, de asemenea, și de pescuit. Aliș și Zeynep se iubeau nebunește. Într-atât, încât povestea lor se răspândise, mai întâi, în Lom Palanka, apoi, în toată Rumelia**) de Răsărit  cu toate opreliștile din calea iubirii lor. Cu toate că era un sărman și fără de nimeni, Aliș o cere pe Zeynep părinților ei. Aceștia, cunoscând starea lui Aliș, nu i-o dau, ei dorind să o mărite pe fata lor într-o familie bogată. Aliș, văzând cum stau lucrurile, lăsă Lom Palanka și plecă la Vidin. Zeynep, neputând să-și înfrunte tatăl, căzu bolnavă la pat, iar părinții, nemaiîndurând boala fiicei lor, își dădură sfântul duh. Astfel, Zeynep rămase în grija doicii Nazlî și a administratorului Ali Ağa. În acest timp, Aliș nu poate rămâne prea mult timp la Vidin, așa că el cutreieră prin Zayeçar (Zayeciar), Knjajavevats, Niș, Vranye, Üsküp, Köprülü, İștip, Gevgeli (Ghevgheli) și Selanik (Salonik). După o vreme, rămas fără bani, merge la Serez, unde se angajează ucenic la un han. Hangiului îi place acest tânăr cinstit, așa că îl oprește pe lângă el. Dar Aliș nu poate rămâne nici aici mult timp, fiindcă Zeliha, fiica judecătorului din Serez, își lăsase inima captivă la Aliș. Aliș însă o iubea numai pe Zeynep, așa că pleacă la Istanbul. De cealaltă parte, pentru a-l găsi pe Aliș, Zeynep purcese pe drumuri. Mai întâi, în Serez, apoi în Istanbul.

________

*)  Lom Palanka – astăzi, Lom, este al doilea port bulgar ca importanță pe Dunăre, după Ruse. Se presupune că satul otoman a fost fondat în 1695 de Kara Mustafa și Murad Bey, care, fiind învinși la Viena în 1683, au venit aici navigând cu plute de-a lungul Dunării. (Wikipedia).

**) Rumelia veche diviziune a Turciei europene.

Arhiva rubricii Traditiones de Urfet Șachir

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.