Știri: Expoziție: Fericitul Vladimir Ghika – „In spiritu caritatis” (7–24 septembrie 2021, Budapesta)

13
portret ghika

Institutul Cultural Român la Budapesta organizează, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică din București și Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta, expoziția Fericitul Vladimir Ghika, „In spiritu caritatis”, cu ocazia celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional. 

Expoziția poate fi vizitată între 7 – 24 septembrie 2021, la Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta (1014, Piața Szent György nr. 2-4, Palatul din Cetatea Budei, clădirea F), de marți până vineri, între orele 10.00–17.00. Intrarea este liberă.

Fericitul Vladimir Ghika, cel a cărui relicvă se regăsește și pe Crucea misionară a celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional și care a fost beatificat în anul 2013 de către Papa Francisc, ca urmare a martiriului și a credinței sale neobosite, a fost preocupat încă din tinerețe de soarta celor săraci, a celor bolnavi și a celor aflați în nevoie. Puțini știu însă că, pe lângă activitatea sa caritabilă, dincolo de educația sa juridică și teologică, Fericitul Vladimir Ghika este și autorul unor poezii și piese de teatru, fiind totodată un bun cunoscător al muzicii și al artelor plastice. La catolicism s-a convertit în anul 1902, fiind hirotonit în 1923.

Cea mai importantă parte a operelor sale de artă plastică a fost realizată înaintea hirotonirii, fiind compusă din desene în stilou, gravuri, ilustrații de carte sau mărci ex libris, alături de diverse kirigami, concepute în scopuri caritabile.

Expoziția Fericitul Vladimir Ghika, „In spiritu caritatis” prezintă o selecție a acestor lucrări, care provin din Arhiva Vladimir Ghika din cadrul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București. Curatorul expoziției este dr. Orban Anna-Mária, artist plastic, cadru didactic al Universității Naționale de Artă din București.

Comunicat al ICR Budapesta

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.