Știri: Festivalul Internațional „George Enescu”, duminică, 29 august 2021

63
Sir Simon Rattle. Sursa foto: site-ul Festivalului „Enescu”
Sir Simon Rattle. Sursa foto: site-ul Festivalului „Enescu”

logo George Enescu International Festival 2021Celebrul dirijor Sir Simon Rattle dirijează astăzi Orchestra Simfonică din Londra, la Sala Palatului, cu un program Enescu – Stravinski • Orchestra Simfonică Zagreb cântă în premieră la Festivalul Enescu, la Ateneu • Film și expoziție în Bucureștiul Creativ • Pe site-ul Festivalului publicăm zilnic o agendă cu interviuri, cronici și informații suplimentare. Astăzi, interviuri cu violonista Sarah Nemțanu și dirijorul Paavo Järvi.

Seria Concerte și Recitaluri, ora 16.30, Ateneul Român:

ORCHESTRA FILARMONICĂ DIN ZAGREB, dirijor: Dawid Runtz; soliști Valentin Șerban (vioară), Jaemin Han (voloncel

Program:
Blagoje – Bersa Idila pentru orchestră, op. 25b
Brahms Dublu concert pentru vioară, violoncel și orchestră, în la minor, op. 102
Enescu Uvertura de concert pe teme populare românești op. 32
Stravinski Suita „Pasărea de foc” (versiunea revizuită în 1945)

Dawid Runtz este dirijor șef al Orchestrei Filarmonicii din Zagreb din ianuarie 2021 pentru următoarele trei sezoane, iar din 2017 este dirijor principal la Opera Regală Poloneză. Dawid este un dirijor în plină ascensiune profesională, având o tehnică impecabilă și elegantă, fiind apreciat pentru stăpânirea temeinică a unor partituri complexe, pentru sensibilitatea extraordinară, pentru comunicarea eficientă cu orchestra și pentru interpretările sale.
Valentin Șerban este câștigător al Finalei de Vioară la Concursul Internațional „George Enescu”, având o prestație impecabilă ce i-a adus recunoașterea în cadrul concursului. Tânărul violonistul român este absolvent al unui master la Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului din Graz, este membru al Orchestrei fără dirijor „Les Dissonances” din Paris, alcătuită de celebrul violonist David Grimal, dar și concertmaistru al Orchestrei Române de Tineret, un proiect ce reunește printre cei mai buni tineri muzicieni români.
Jaemin Han este cel mai tânăr câștigător din istoria Concursului Internațional „George Enescu”. La 15 ani, acesta a câștigat Premiul I în Finala de Violoncel a competiției, cu un concert de Șostakovici. Cu studii la Korea National Institute for the Gifted in Arts, Jaemin Han este un muzician în plină formare, fiind premiat la Concursul Internațional de Violoncel Dotzauer, Concursul Internațional de Violoncel „David Popper”, dar și la Concursul Internațional din Osaka.

La concertul de la Ateneu este obligatorie prezentarea certificatului verde Covid.

Seria Mari Orchestre ale Lumii, ora 19.30, Sala Palatului:

LONDON SYMPHONY ORCHESTRA, CORUL ACADEMIC RADIO. Dirijor: Sir Simon Rattle. Dirijor al Corului: Ciprian Țuțu

Program:
Enescu Isis
StravinskiSimfonia în 3 mișcări
Stravinski Simfonia în Do major
Enescu Rapsodia română în la major, op. 11 nr. 1

Sir Simon Rattle este Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Londra. Dirijorul s-a născut la Liverpool și a studiat la Royal Academy of Music. Din 1980 până în 1998, Sir Simon a fost Dirijor Principal și Consilier Artistic al Orchestrei Simfonice City of Birmingham și a fost numit Director Muzical în 1990. În 2002 a preluat funcția de Director Artistic și Dirijor Principal al Berliner Philharmoniker, unde a rămas până la sfârșitul sezonului 2017–2018. Pe lângă îndeplinirea unui program intens de concerte la Londra, Sir Simon participă în turnee în mod regulat în Europa, America de Nord și Asia și are colaborări de lungă durată cu orchestrele de top din lume.
Sir Simon Rattle a fost numit Cavaler în 1994, iar în Onorurile de Anul Nou din 2014 a primit Ordinul Meritului de la Majestatea Sa Regina Angliei.
Ciprian Țuțu este dirijor și lector universitar. De la spectacole de operă, până la concerte á cappella, cu acompaniament, precum şi vocal-simfonice, Ciprian Țuțu a dirijat în compania unor importante orchestre din ţară, dar şi din străinătate. Alături de studenții celor trei specializări ale Facultății de Muzică din Braşov – Canto, Pedagogie şi Interpretare Muzicală –, Ciprian Țuțu a coordonat și dirijat o serie de proiecte vocal simfonice, precum Petite messe solennelle de Rossini sau Matthäus-Passion de Bach.

Despre Simfoniile lui Stravinski, click aici.

Ambele concerte vor fi transmise în direct gratuit pe site-ul Festivalului

și vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute și de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge pentru a-l asculta din pagina Program

Concertele vor fi transmise în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

La TVR 3: concertul de la ora 19.30.

BUCUREȘTIUL CREATIV

  • Film în 7 episoade dedicat Festivalului Internațional „George Enescu” 2021, difuzat de TVR
    Producția Constantin Silvestri – Avant-gardist, master improviser, homme passionné
    Program: sâmbătă, 28 august 2021, duminică, 26 septembrie 2021. Realizat în Marea Britanie de Anda Anastasescu și Nicolas Gaster. Episoade: Prelude, Lead Soldiers, The Little Shepherd, Fireworks, Pictures at an Exhibition, Nocturne.
  • Mirrors of Brâncuși
    Program: sâmbătă, 28 august 2021 – sâmbătă, 4 septembrie 2021, Sala Palatului
    Proiectul Mirrors of Brâncuși este o expoziție care te invită să faci parte din universul celui supranumit „inventatorul sculpturii moderne”. Proiectul urmărește conceptele de bază ale creației lui Brâncuși și le transpune în noi tehnologii pentru ca publicul să poată experimenta cu ideile care au servit drept inspirație pentru sculptor, dar și să privească în opera lui ca într-o oglindă. Verticalitate, complexitate ascunsă în linii simple, emoție și reîntoarcere către sine – asta vor descoperi cei interesați în cadrul expoziției Mirrors of Brâncuși. Curator: Silvana Dulamă-Popa. Scenograf: Diana Miroșu. Lighting designer: Alin Popa. Muzică: Zoli Toth. Video: Dilmana Yordanova și Ovidiu Eftimie. Foto: Iulian Dinu.

Program, artiști și noutăți: www.festivalenescu.ro

Agenda Festivalului cu interviuri, cronici și informații despre programul zilei: https://bit.ly/3jneKsC

Acces presă: Accesul presei acreditate la concerte se face conform acreditării. Pentru alte evenimente, nu e nevoie de acreditare.

Imagini: Televiziunile au dreptul de a preluat imagini de la linkul de mai jos, pentru știrile lor, cu citarea sursei – TVR. Aceste imagini nu pot fi urcate pe Facebook.

ftp://ftp.tvr.ro; user:enescu.tvr; parola:b@sBx4Ui

Imagini foto: Toate tipurile de media pot folosi imaginile foto oferite de Festivalul Enescu la linkul de mai jos, cu păstrarea creditului: https://bit.ly/3DoPoCI

Comunicat al Biroului de Presă al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”

*

Johann Pachelbel, Canon în Re major – London Symphony Orchestra

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al publicațiilor Leviathan.ro și revista culturală trimestrială „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2021.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2021, pp. 47–49 puteți citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2021 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica 

Arhiva George Enescu

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.