Știri: Lansarea antologiei „Ultimii pionieri ai Estului” (5, 7 octombrie 2021, Bratislava)

21
antologie poezie romaneasca

Cu ocazia lansării antologiei de poezie românească contemporană Ultimii pionieri ai Estului, vor avea loc două evenimente literare românești organizate în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Literar Internațional Novotvar.

Astfel, marți, 5 octombrie, ora 18.00, la Artforum Bratislava va avea loc o prezentare a antologiei de poezie românească contemporană Ultimii pionieri ai Estului (Poslední pionieri východu) în prezența poetului Vasile Leac și a traducătoarei Eva Kenderessy.

De asemenea, joi, 7 octombrie, ora 14.30, la Institutul de Studii Romanice a Facultății de Arte din cadrul Universității Comenius va avea loc lansarea antologiei de poezie românească contemporană Ultimii pionieri ai Estului (Poslední pionieri východu) în prezența poeților Vasile Leac și Andrei Dósa, precum și a traducătoarei volumului, doamna Eva Kenderessy.

Evenimentele au fost organizate cu sprijinul Ambasadei României în Republica Slovacă și a Institutului Cultural Român de la Praga.

Antologia de poezie românească contemporană Ultimii pionieri ai Estului (Poslední pionieri východu) a fost realizată de poetul Claudiu Komartin, unul dintre cei mai proeminenți poeți ai Generației 2000 și tradusă în limba slovacă de către Eva Kenderessy.

Vasile Leac a debutat publicistic în anul 2000 în revista ARCA din Arad. Debutul editorial a avut loc în anul 2001 cu volumul Apocrifele lui Gengis Khan pentru care a fost premiat cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Arad. În anul 2007 i-a fost acordat Premiul „Euridice” pentru volumul Dicționar de vise iar în 2019, volumul său Monoideal a obținut premiile Observator Cultural și Radio România Cultural, secțiunea poezie. Tot în 2019, volumul a fost premiat la Gala Premiilor Revistei Ateneu.

Andrei Dósa, poet si traducător din literatura maghiară, a absolvit cursurile masterului de Inovare Culturala (denumit anterior master de Scriere Creatoare) din cadrul Facultății de Litere Brasov. A debutat cu volumul Cand va veni ceea ce este desavarsit (Editura Tracus Arte, 2011), pentru care a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”. Volumul American Experience (editura Cartea Romaneasca, 2013) a primit Premiul Tanarul poet al anului 2013, in cadrul Galei Tinerilor Scriitori, editia a IV-a, 2014. Colaborează cu revistele „Poesis International”, „Astra” și „Corpul T”. În anul 2014 a beneficiat de bursa de creație a revistei Observator Cultural.

Eva Kenderessy este o traducătoare și cercetătoare în domeniul literaturii, cu o licență în etnologie românească la Facultatea de Arte a Universității Comenius din Bratislava și un doctorat în studii literare la Institutul de Literatură Mondială a Academiei Slovace de Științe. A tradus în limba slovacă cărți din literatura română precum: romanul Băiuțeii de Filip Florian, poveștile din Nostalgia și romanul Solenoid de Mircea Cărtărescu.

Evenimentele sunt organizate în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Literar Internațional Novotvar care se desfășoară în perioada 5–9 octombrie 2021, sub patronajul doamnei Zuzana Aufrichtová, primarul orașului Bratislava.

Comunicat al ICR Praga

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.