Știri: ”Les éblouissements d’Anna”. Program muzical după poemele Annei de Noailles şi ale lui Carmen Sylva (21 iunie 2018, Paris)

364
anna de noailles carmen sylva

logo rubrica musica leviathan.roJoi, 21 iunie 2018, ora 20.00, la Hôtel de Béhague, Reşedinţa Ambasadorului României în Franţa (123 rue Saint-Dominique, Paris 75007), va avea loc un program muzical după poemele Annei de Noailles şi ale lui Carmen Sylva, ”Les éblouissements d’Anna”. Cu: Irina Baianţ (soprană), Sabine Revault d’Allones (soprană), Jacques L’Oiseleur des Longchamps (bariton), cu acompaniament la pian de Mary Olivon.

Intrarea este liberă cu rezervare obligatorie la: https://www.eventbrite.fr/e/inscription-les-eblouissements-danna-46285046821

Anna-Élisabeth de Noailles este o poetă şi romancieră franceză de origine română. În 1904, împreună cu alte câteva femei, printre care Julia Daudet şi Judith Gautier, Anna de Noailles a creat Premiul ”Vie Heureuse”, care va deveni mai târziu Premiul Femina, dedicat celei mai bune lucrări franceze de proză sau poezie. A fost prima femeie care a primit titlul de Comandor al Legiunii de Onoare, prima femeie acceptată în Academia Regală de limbă şi literatură franceză din Belgia, iar Academia Franceză a instituit un premiu în onoarea ei.

Alături de Regina Elisabeta, Regina Maria şi Elena Văcărescu, Anna de Noailles a fost prima femeie primită ca membru onorific al Academiei Române.

Anna de Noailles a scris trei romane, o autobiografie şi un mare număr de poezii. Opera sa exaltă prin lirismul pasional, tratând într-o manieră foarte personală marile teme ale iubirii, naturii şi morţii. La începutul secolului XX, salonul său din Avenue Hoche era locul de întâlnire al elitei intelectuale, literare şi artistice. Charles de Maurras o consideră pe Anna de Noailles una dintre cele patru femei de litere care reprezintă romantismul feminin, resurgent la finalul secolului al XIX-lea. Alături de ea – Renée Vivien, Marie de Régnier şi Lucie Delarue Mardrus.

Regina Elisabeta a României a fost poetă, eseistă, patroana artelor şi ambasadoarea valorilor tradiţionale româneşti. Poporul a supranumit-o  ”mama răniţilor”, ea şi-a spus Carmen Sylva. A rămas în conştiinţa românilor drept prima regină care a făcut din costumul popular românesc haina de gală a curţii regale şi prima regină scriitoare.

Pseudonimul (carmen – cântec/poezie, silva – pădure) şi l-a ales cu gândul la poezie şi la locurile natale. ”Când îmi vine o idee, indiferent că vreau sau nu, trebuie să mi-o exprim şi s-o strecor în versurile mele; doar cu acest preţ îmi regăsesc liniștea”, mărturisea regina-scriitoare în memorii despre dragostea sa pentru scris. Pe lângă propriile sale poezii, regina a tradus în limba germană poeziile lui Alecsandri şi Mihai Eminescu. Opera sa a fost apreciată şi premiată de Academia Franceză.

Fête de la Musique este o sărbătoare națională franceză, celebrată pentru prima dată în anul 1982 în ziua simbolică de 21 iunie, ce marchează solstițiul de vară. Conceptul acestei sărbători evoca o revoluție în domeniul artei sonore care avea scopul să regrupeze, într-un singur eveniment, toate genurile muzicale. Fête de la Musique este creată, așadar, din intenția unei căutări colective a ceea ce înseamnă ”o eliberare sonoră, un vertij mai autentic, mai intim, mai elocvent decât arta”. Prin urmare, această sărbătoare promovează vizibilitatea, dar și accesul la evenimentele artistice și culturale, demonstrând, în fiecare an, capacitatea artiștilor de a evolua.

Irina Baianț este o tânără soprană de origine română apreciată în lumea întreagă. Irina și-a făcut studiile vocale la București, iar ca soprană a debutat în anul 2010 cu rolul Adelei din Die Fledermaus” de  de Johann Strauss. Capacitățile sale vocale i-au permis să evolueze pe scene consacrate din București, Paris, Moscova, Pont-à-Mousson, Bruxelles, Geneva, Lyon, Lille, Rouen și Praga. Interpreta este multiplă laureată, printre care și câștigătoarea locului I la Concursul Internațional ”Hariclea Darclée”, 2017. Printre colaborările artistei se numără și una cu Vladimir Cosma, Irina fiind invitata specială din 2013 până în prezent a tuturor spectacolelor marelui compozitor.

Director artistic: L’Oiseleur des Longchamps.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.