Știri: Recital de muzică clasică ”In memoriam Dinu Lipatti” la Altes Rathaus din Viena (11 aprilie 2017)

967
Matei Bucur Mihăescu si Sabin Penea

Marți, 11 aprilie 2017, de la ora 19.00, în Salonul Bank Austria din Altes Rathaus din Viena (Barocksaal, Wipplingerstraße 8, 1010 Viena) va avea loc un recital de muzică clasică în intepretarea pianistului și compozitorului Matei Bucur Mihăescu și a violonistului Sabin Penea.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile și a rezervărilor făcute (până la data de 31 martie 2017) la adresa de e-mail: uawg@rkiwien.at.

Programul serii:

Dinu Lipatti – Nocturna pentru pian
Matei Bucur Mihăescu – Suita pentru vioară și pianîn mi minorIn memoriam

Compusă între anii 2012-2013 de Matei Bucur Mihăescu, lucrarea denumită simbolic In memoriam este dedicată lui Dinu Lipatti, figură emblematică a procesului de evoluție a artei interpretative muzicale a secolului XX. 

“Acest omagiu muzical sintetizează, prin construcția sa, coordonatele artistice ale carierei și personalității pianistului și compozitorului Lipatti: apetența pentru muzica barocă, în mod special pentru Johann Sebastian Bach, abordarea interpretativă deosebită a lucrărilor aparținând acestei perioade muzicale, sobrietatea și rigurozitatea în abordarea partiturii, exprimarea creativă prin mijloace componistice neoclasice, colaborarea în actul artistic interpretativ, în cazul construcției instrumentale pian-vioară, cu un alt artist de renume al muzicii de secol XX, George Enescu“. (Matei Bucur Mihăescu)

Matei Bucur Mihăescu (n. 1995) este student la Universitatea Națională de Muzică din București, secția Dirijat orchestră și absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității Naționale București. Are o vastă experiență de scenă,în calitate de pianist, compozitor și dirijor de muzică clasică.Creaţia compozitorului Matei Bucur Mihăescu numără peste 200 de lucrări muzicale pentru pian, orchestră, cor şi diverse formule instrumentale. Începând cu vârsta de nouă ani a susţinut recitaluri şi concerte în România (Sala Mare a Ateneului Român, Opera Națională București, Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian“, Sala de concerte a Radiodifuziunii Române, Muzeul „George Enescu“) şi în străinătate (Berlin, Londra, Varșovia, Veneția, Vilnius, Viena, Paris). Este dirijorul Orchestrei CaMMerata, pe care a fondat-o în anul 2008, şi alături de care a susținut numeroase concerte de succes inclusiv pe scena Festivalului Internațional ,,George Enescu“ (edițiile 2011-2013). Pentru activitatea în domeniul artei interpretării pianistice şi compoziției i-au fost decernate Premiul de excelenţă al Uniunii Interpreților, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali şi Titlul de ,,ambasador“ al culturii române în lume oferit de Ministerul Afacerilor Externe şi Asociația Partenerilor Corpului Diplomatic, precum şi Diploma de excelenţă pentru contribuţia de excepţie în domeniul creaţiei şi interpretării muzicale oferită de ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.

Sabin Penea (n. 1988) este licențiatîn vioară și absolvent al cursurilor de master ale Universității de Muzică București, la clasa prof. univ. dr. Gabriel Croitoru. A susținut numeroase concerte, atât ca solist cât și în diverse ansambluri camerale, în România și în străinătate (Germania, Bulgaria, Austria, Franța, Turcia, Italia şi Elveția). Câștigător al numeroase premii de interpretare, Sabin Penea este un solist complex, pe lângă muzica clasică abordând și alte genuri muzicale precum rock (ca membru al formației Timpuri Noi), muzică electronică (în proiecte alături de nume precum Kiko Navarro, Electric Brother şi Angel Blanilla) sau jazz (colaborări cu Luiza Zan, Florin Răducanu, Mihai Iordache, Matthew Tracy Smith, Elena Moroşanu, Arthur Ballogh şi Viorica Pintilie). Este colaborator permanent al Orchestrei simfonice CaMMerata, evoluând ca solist și concertmaestru în numeroase concerte pe scene muzicale ale României.

Evenimentul face parte din seria de manifestări organizate lunar de Institutul Cultural Român de la Viena pe parcursul anului 2017, în contextul aniversării Centenarului Lipatti – 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (19 martie 1917–2 decembrie 1950).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.