Știri: Recital de pian și vioară cu Angela Drăghicescu și Virgil Boutelis-Taft la Paris (19 ianuarie 2017)

1012
Angela Draghicescu Virgil Boutelis-Taft pian si vioara Paris

Doi muzicieni excepționali, Angela Drăghicescu (pian) și Virgil Boutelis-Taft (pian) se întâlnesc astăzi, joi, 19 ianuarie 2017, la Paris, pentru a recrea fabulosul univers al muzicii românești, în cadrul unui recital care împletește elemente folclorice și muzica clasică într-o fascinantă simbioză muzicală.

Recitalul, găzduit de Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședinţa Ambasadorului României în Franţa (123 rue Saint-Dominique, Paris 75007), începe la ora 20.00, din program făcând parte piese care se inspiră din tehnicile muzicii folclorice ale Europei orientale, din melodiile tradiţionale românești, precum și din dansurile populare: Dansurile românești de Béla BartókSonatina pentru pian și vioară de Dinu LipattiDansul macabru de Camille Saint-Saëns sau Balada pentru vioară și pian și Sonata pentru vioară și pian nr. 3, „în stil popular românesc” de George Enescu.

Evenimentul este prilejuit de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie) și de celebrarea cenarului legendarului pianist român Dinu Lipatti, un remarcabil compozitor, cunoscut însă mai degrabă în întreaga lume ca ”unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX”.

Angela Drăghicescu
Angela Drăghicescu

Angela Drăghicescu este în prezent profesor la Universitatea Puget Sound din  Tacoma, WA. A concertat pe marile scene ale lumii precum Carnegie Hall (New York), Benaroya Hall (Seattle), Filarmonica George Enescu (România), Auditorium Rudolfinium (Praga), Mahidon Auditorium (Tailanda) sau Hindemith Institute (Elveţia).

A colaborat cu numeroși artiști de renume precum Frank Huang, Concertmaster al Orchestrei filarmonice din New York, violoniștii Brian Lewis și Virgil Boutelis-Taft, violoncelistul David Requiro, trompetistul David Bond de la Metropolitan Opera Orchestra sau trombonistul Achilles Liarmakopoulos.

Angela Drăghicescu este de asemenea una dintre acompaniatoarele oficiale ale Concursului Național Frances Walton.

Virgil Boutellis-Taft
Virgil Boutellis-Taft

Considerat un ”violonist fără pereche”, cu un ”temperament de foc”, Virgil Boutellis-Taft concertează regulat ca solist sau în formaţii camerale în Europa și Statele Unite, în special la Carnegie Hall din New York (noiembrie 2016). Este de asemenea invitat la mari festivaluri internaţionale precum Bowdoin (USA), Eilat și Red Sea-Valery Gergiev (Israel), Valdres (Norvegia), Prussia Cove (Marea Britanie), Les Violons de légende, Clairvaux, La Roque d’Anthéron, la Folle journée (Franţa) ș.a.

A concertat în special cu Dayton Philharmonic Orchestra, Springfield Symphony Orchestra, Emeritus Chamber Orchestra din Israel, Sinfonia Varsovia. Din 2012, Virgil Boutellis-Taft este laureat al Fundaţiei Banque Populaire.

CD-ul său Entre Orient et Occident (Între Orient și Occident), înregistrat cu pianistul Guillaume Vincent, a apărut în octombrie 2016 la Evidence Classics/Harmonia Mundi. Virgil Boutellis-Taft cântă pe o vioară Domenico Montagnana, ”Ex Régis Pasquier”, Veneţia 1742.


Intrarea la eveniment este liberă cu rezervare obligatorie la telefon: 01 47 05 15 31 sau prin e-mail la adresa institut@institut-roumain.org.

Vezi: Centenarul Dinu Lipatti

Ziua Culturii Naționale

Musices

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.