Știri: Sărbătoarea Românilor din Republica Cehă (9 septembrie 2018, Praga)

594
afis-sarbatoarea-romanilor-2018

Asociaţia Românilor din Republica Cehă și Comunitatea Moldovenilor din Republica Cehă organizează cea de a IX-a ediţie a Sărbătorii Românilor din Republica Cehă duminică, 9 septembrie 2018, ora 13.00, pe terasa Muzeului Etnografic Musaion din Parcul Kinsky din Praga.

Programul va cuprinde momente artistice, ateliere meşteşugăreşti, activităţi pentru copii, expoziţii cu vânzare – unde se vor regăsi elemente din portul popular românesc şi multe alte obiecte specifice – degustare de produse culinare româneşti.

În cadrul acestui eveniment, Institutul Cultural Român de la Praga şi Agenţia Națională de Presă AGERPRES organizează proiecţia filmului documentar ”Marea Unire – România la 100 de ani”, expoziţia de fotografie intitulată ”România. Evoluţie” şi lansarea albumului de fotografie cu acelaşi titlu, care cuprinde imagini din arhiva istorică a AGERPRES, pentru a marca celebrarea Centenarul Marii Uniri.

Documentarul ”Marea Unire – România la 100 de ani” este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Practic, AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Expoziția de fotografie ”România. Evoluţie” cuprinde imagini din arhiva istorică a agenției AGERPRES, cele mai bune imagini care ilustrează evoluția României, realizate în ultimii ani de către fotoreporterii Agenției Naționale de Presă, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalități precum Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Mihai I, Eugène Ionesco, Nadia Comăneci. Fotografiile din arhiva AGERPRES reflectă viața cultural-artistică, politică și sportivă a țării, înfățișând personalități precum Maria Tănase și George Enescu. Totodată, AGERPRES a realizat și un album cu același nume, o ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție.

Sărbătoarea Românilor din Republica Cehă a fost organizată cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, sub patronajul Primăriei Praga 5, al Ambasadei României în Republica Cehă și al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Cehă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.