Știri: Spectacolul ”Ileana, Principesa de România”, la Teatrul Dramaturgilor Români din București (27 martie 2018)

432
Liana Ceterchi Ileana, Principesa de Romania

Marți, 27 martie 2019, ora 19.00, la Teatrul Dramaturgilor Români din București (Calea Griviței nr. 64-66, sector 1) va avea loc spectacolul  Ileana, Principesa de România”, dramatizare de Edith Negulici după romanul autobiografic „Trăiesc din nou”. Un spectacol de și cu Liana Ceterchi. Sunet și video: Luca Achim, Teodora Toader. Fotografii: Steluța Popescu.

principesa-ileanaCu ocazia Centenarului Marii Uniri, Asociația Femeilor din Teatru IF…/…DACĂ PENTRU FEMEI, în parteneriat cu UNITER, Muzeul Național al Literaturii Române, Arhivele Naționale ale Statului, Asociația România Culturală și Mănăstirea „Schimbarea la Față” din Ellwood City, Pennsylvania, USA, a creat un  spectacol care omagiază memoria celei care a fost Principesa Ileana a României, Arhiducesă de Austria, un destin care s-a desfășurat între palat și mânăstire, pe fundalul celor două războaie mondiale, într-o perioadă de mari frământări din istoria Europei. Spectacolul Ileana, Principesa de România aduce la lumină o parte esențială din istoria Bucureștiului și a României, reprezentând o evocare plină de farmec și dramatism a principalelor momente din viața autoarei și a istoriei trăite.

”Da, să trăiesc din nou, pentru că după ce am plecat de acasă, care pentru mine a fost întotdeauna România, am fost ca și moartă. Nu împrejurările au fost greu de suportat, ci însăși nevoia de a trăi. Nu m-am îndoit nicio clipă  de necesitatea fizică a prezenței mele pentru cei șase copii ai mei… Dar în interior, «eul» care exista independent de mama, soția, prietena care eram – «eul» esențial, pe care tot restul era construit – a suferit un șoc mortal când am fost îndepărtată de poporul meu.” – Principesa Ileana.

Liana Ceterchi. Foto Steluța Popescu
Liana Ceterchi în spectacolul ”Ileana, Principesa de România”. Fotografii de Steluța Popescu

Privit prin prisma celor 100 de ani de la nașterea sa, destinul Principesei Ileana se distinge ca fiind emblematic pentru cursul istoriei contemporane. El stă sub zodia refugiului, începând cu frageda copilărie, ce i-a fost marcată de refugiului la Iași, în timpul Primului Război Mondial, apoi refugiată într-un exil impus de fratele ei Carol II, care nu i-a permis să se reîntoarcă în România, nici măcar pentru a-și îngriji mama, nu ca fiică iubitoare, ci ca infirmieră de meserie. Urmează refugiul impus de nou instauratul regim prosovietic, și deci antigerman, ceea ce o afectează fiind căsătorită cu Arhiducele Anton de Habsburg, considerat inamic. Odată cu abdicarea Regelui Mihai, urmează refugiul impus tuturor membrilor Casei Regale, mai apoi, neacordarea azilului în Elveția, Argentina, deloc prietenoasă sub Peron și în final Statele Unite ale Americii, care o primesc. Iar la 52 de ani, autorefugiul său la mânăstire, pe calea deschisă ei de Domnul, cum singură mărturisește: ”Aceasta este unica și singura cale deschisă pentru mine…răspunsul la orice fel de îndoială stă în chiar cuvintele Domnului Nostru Isus Christos: «Ce-i aceasta pentru tine? Urmează-mă!». «,Așa voi face! Asa să mă ajute Dumnezeu! Facă-se voia Ta!»

Dar tot acest parcurs a fost unul exemplar, a fost traiectoria unei luptătoare, Principesa Ileana s-a luptat pentru alții, a fost în slujba poporului ei, în slujba celor în nevoie… A realizat spitale, cantine, școli de infirmiere, tot felul de modalități de a strânge fonduri pentru răniți, orfani, bolnavi, săraci, cei mai puțin norocoși decât ea, care era fiica unui Rege important, Ferdinand Integratorul și a unei Regine de excepție, Regina Maria a României.

Viața Principesei Ileana, devenită Maica Alexandra, o impune ca model demn de urmat și o legitimează în fata posterității.

Pagina Facebook: https://www.facebook.com/PrincipesaIleanadeRomania/

Vezi: ”Ileana, principesa cu suflet milos” de Daniela Șontică, Ziarul Lumina, 27 februarie 2018

”Ileana, Principesă de România”, cronică de teatru de Edith Negulici, Revista Teatrală Radio, 6 decembrie 2018

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.