Știri: „Vrăjile schimbă destine, dar și viziunea oamenilor” – regizorul Michal Dočeka despre „Macbeth” de William Shakespeare

895
macbeth michal dočeka

Nu există tragedie shakespeariană care să dezvolte o atmosferă de teamă egală cu aceea din Macbeth.

„Am ales Macbeth, fiindcă este o piesă uriașă, o tragedie remarcabilă. Și încă dintr-un motiv: din pricina vrăjitoarelor. Vrăjitoarele și puterea lor sunt extrem de importante în piesă. Vrăjile lor devin o forță în viața socială, schimbând destine, dar și viziunea oamenilor, care nu mai știu ce e adevărat și ce nu. Odată cu apariția calculatoarelor și a internetului, oamenii au crezut că vor deveni mai înțelepți și mai informați, dar au constatat că, de fapt, lucrurile stau tocmai invers: azi suntem invadați de falsuri – știri false, informații false, o mass-media care dezinformează, încărcându-ne cu energii negative – deci e tot un fel de putere vrăjitorească, ce dăinuie și azi, influențându-ne viețile. Exact ca în Macbeth. De aceea m-am oprit la această piesă a lui Shakespeare”– spune Michal Dočekal, regizorul noului spectacol al Teatrului „Bulandra” din București, a cărui premieră este programată sâmbătă, 14 și duminică, 15 ianuarie 2017, la ora 19.00, la Sala „Toma Caragiu” (Icoanei) a teatrului.

macbeth foto cosmin ardeleanu bulandra

În rolul lui Macbeth: Marius Chivu (Macbeth), alături de Andreea Bibiri (Lady Macbeth), Cornel Scripcaru (MacDuff) și Vlad Zamfirescu (Banquo), Adrian Ciobanu, Ilinca Hărnuț, Irina Ștefan, Flavia Giurgiu, Alin State, Alex Călin, Vlad Benescu, Anca Diana Roșu, Raluca Nicolae, Brian West și copilul Flavius Chivu. Decorurile sunt realizate de Martin Chocholousek, costumele de Hana Fischerova, iar muzica originală de compozitorul Ivan Acher. Coregrafia: Arcadie Rusu.

macbeth shakespeare foto cosmin ardleanu

Fotografii din spectacol de Cosmin Ardeleanu. Sursa: Teatrul „Bulandra”

Michal Dočekal a absolvit Facultatea de Teatru și Arte Interpretative din Praga, secția regie (1985–1991), beneficiind totodată de o rezidență de 6 luni la Londra. În perioada 1991–1994 a fost regizor la Teatrul Kaspar, montând piese de Kleist, Tirso de Molina ș.a. Între 1994 și 2002 a fost deopotriva regizor dar și director artistic la Teatrul Național din Praga, teatru laureat cu premiul Alfred Radok, fiind considerat cel mai bun teatru al anului 1996. Aici a montat, printre altele, Cehov (Trei surori) și Shakespeare (Regele Lear, Visul unei nopți de vară, Îmblânzirea scorpiei, Neguțătorul din Veneția).

O montare deosebită a Tragicei istorii a doctorului Faust de Marlowe a fost cea din anul 2001, la castelul Vysehrad din Praga. În 2002 devine director al Teatrului Național din Praga, unde regizează Beckett, Molière, Bernard Shaw, Kane etc.

Michal Docekal

Michal Dočekal

În prezent, în repertoriul Teatrului National praghez regăsim câteva dintre creațiile sale: Shakespeare (Richard al III-lea), Gogol (Revizorul), Cehov (Pescărușul) etc.

Montările lui Michal Dočekal au avut un remarcabil impact asupra teatrului din Europa Centrală, producțiile sale fiind prezentate în Slovacia, Ungaria și Romania. În 2011 a montat Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams  la Teatrul Național din Bratislava.

Este laureat al mai multor premii, atat în Cehia cât și în străinătate. În 2015 a fost numit președinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

În curând, pe acest site: „The Scottish Play” sau „Blestemul lui Macbeth”.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.