Stress & the Cities – Vise, valuri, vorbe: „Fukușima flamboiant” de Florika Waltère

34
suparare proza florika waltere

logo rubrica stress & the cities– Trăiesc! Merci de emailul pe care nu mi l-ai trimis! Prieteni din toată lumea s-au interesat de mine dacă sunt bine, știind că fac naveta US–Tokio. Doar tu nu! Te-ai schimbat în ultima vreme. Am vrut să ți-o spun de câtva timp: suni doar dacă ai nevoie de vreo informație… Sunt down [la pământ], fiindcă am crezut că legătura noastră valorează mai mult de-atât. Nu pot să înțeleg schimbarea din purtarea ta. Te-am ofensat cu ceva? Sau nu suntem noi destul de importanți sau de bogați sau de umblați prin lume sau de interesanți ca să ne acorzi atenție? E dureros că prietenia noastră de-o viață se poate curma fără urmă. Noroc să ai în viața ta flamboaiantă!

– Draga mea, parcă m-ai trăznit în moalele capului:

  1. Este adevărat că tu ești driver-ul [dirijorul]: tu ne faci programul când ne întâlnim la Paris, Milano, Amsterdam sau pe Rodos; tu ne trimiți impresii de unde circuli prin lume, la care eu îți răspund cu interes și bucurie și vă colecționez pozele în albumul familiei. Mă bucur ori de câte ori trageți la noi, scurt sau pe-ndelete. Categoric, nu este nicio schimbare la mine. Așa am fost mereu, mai puțin expansivă ca tine.
  2. Te-am sunat o singură dată pentru informații legate de dorințele fiicei de a studia în US. Pe cine să întreb despre cum e viața acolo? Nu îmi amintesc să te fi solicitat pentru alte info, dar poate uit, corectează-mă te rog.
  3. Mama este de două luni prin spitale și gândește-te că poartă mulți ani în spinare. Cum am sosit noi din voiajul în jurul lumii, a căzut în camera ei și și-a fracturat șoldul și umărul drept, fiind acum bătută în piroane și în plăci de titan. O lună a stat în două clinici din apropiere și eu eram zilnic la ea. De o luna este într-o clinică de reabilitare la 450 km. Vorbesc cu ea zilnic, dar nu pot să mă duc acolo decât în weekend. Nu mai am concediu și îmi voi lua neplătit ca să stau cu ea și să o stimulez să se pună pe picioare. Situația este critică pentru ea și pentru noi, ridicându-se din pat doar dacă o susține asistenta. Mi-e teamă că o pierdem… pentru viața de familie.
  4. Între timp treburile casei și actele familiei se adună teancuri-teancuri. Cum vezi, îți răspund de la serviciu, acasă nu am timp să respir.
  5. Mă îngrijorează sincer starea ta de spirit, dacă din senin, doar din niște gânduri sumbre, ai o reacție așa de pornită contra mea. Tocmai acum te superi, când fiica va merge poate la universitate în US și va putea înnoda o prietenie frumoasă cu fiica ta, așa cum au fost și părinții noștri prieteni din studenție.
  6. Japonezii trăiesc o catastrofă lugubră, urmăresc știrile. Dar la Tokio nu a fost nicio panică, în sensul că se poate zbura liniștit de pe aeroport. Din ce îmi scrii tu, panicați sunt americanii, cu reacțiile lor exagerate. Sper să nu te afecteze seismul mai încolo!

Iată, mi-am vărsat și eu năduful, oarecum în afect, după tot ce mi-ai reproșat. Hai să uitam prostiile astea și să vorbim când te aranjează pe tine, dă-mi orele tale. Împăcare, împăcare, niciodată supărare. Te îmbrățișez ca după o ceartă conjugală.

9 luni mai târziu
– După valul criminal companía japoneză a mers din rău în mai rău. Cu toate acestea, eu fiind specializată pe un resort inițiat și consolidat de mine cu zel și cu succes, am rămas tablou când m-au luat la prelucrare pentru ”You’re fired!” [dat afară] La atâta nerecunoștință și lipsă de respect nu m-am așteptat după 30 de ani de carieră loială!

– Americanco, nu dispera, tu cazi mereu în picioare după dezastre! Eliberarea ta din funcția de mare uzură fizică și psihică e semnul că trebuie să-ți îngrijești inima, pusă greu la încercare. Ai amânat controalele și tratamentele că să zbori peste continent sau peste Pacific. Gata acum, ia-o de șansă! Alternativ, poți să scrii din experiența ta pentru posteritatea americană, cum să-și atingă tinerii mai precis ținta visurilor.

Germania

Arhiva rubricii Stress & the Cities – Vise, valuri, vorbe de Florika Waltère

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.