Tudor Gheorghe – 75

222
Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

fila de calendar rubrica leviathan.roLa 1 august 1945, în comuna Podari, județul Dolj, se năștea marele trubadur Tudor Gheorghe. Pe lângă faptul că a dat glas poeziei românești, maestrul a bucurat publicul și prin numeroasele piese la care a luat parte pe scena Teatrului Național din Craiova, evidențiindu-se (mai puțin, ce-i drept) și ca actor. De asemenea, apropiații săi vorbesc și de un talent poetic remarcabil, dar, până în prezent, niciun volum de poezii nu a fost publicat. În toate aceste domenii, fără îndoială, Tudor Gheorghe a dat dovadă de profesionalism, fiind cunoscut pentru spectacolele muzicale pregătite cu rigurozitate, interpretarea deosebită și limba „curată” pe care o vorbește. Un român cu o minimă cultură muzicală nu poate să nu recunoască (cel puțin) interpretarea poeziei Au înnebunit salcâmii (scrisă de Arhip Cibotariu).

Tudor Gheorghe s-a născut într-o familie de țărani (tatăl său, Ilie, era cântăreț la biserică, iar mama, Ștefania, zilieră). Din cauza ocupației, apropierii de credință, Ilie Tudor a fost acuzat de legionarism, fiind deținut timp de 5 ani la Aiud, acolo unde i-a cunoscut pe Dumitru Stăniloae, Petre Țuțea, Nichifor Crainic și alții. Pentru a reuși să își termine studiile și să își construiască o carieră, Tudor Gheorghe a fost nevoit să ascundă adevărul despre tatăl său. Deși a făcut acest lucru, activitatea sa nu a fost lipsită de probleme, multe spectacole fiindu-i cenzurate. Mai mult, timp de câțiva ani (până la Revoluție), i-a fost interzis să concerteze. Pe lângă toate acestea, tristețea despărțirii de tată i-a marcat profund anii tinereții.

După absolvirea clasei de actorie de la Institutul de Teatru din București (în 1966), la Craiova, Tudor Gheorghe a debutat în rolul Paznicul tânăr din Cocoșul negru de Victor Eftimiu. După trei ani, în 1969, având în spate o muncă asiduă, a susținut și primul său spectacol muzical, Menestrel la curțile dorului, cu poezii de Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Barbu. Au mai urmat zeci de spectacole, cel mai recent fiind Risipitorul de frumuseți.

De-a lungul timpului, pentru contribuțiile însemnate aduse culturii, pentru fructuoasa activitate desfășurată, printre distincțiile cele mai onorifice pe care le-a primit putem să amintim: Ordinul național „Steaua României” (oferit de fostul președinte Ion Iliescu), Ordinul Republicii (oferit de Mihai Ghimpu, fost președinte interimar al Republicii Moldova) și Crucea Patriarhală (oferită de Patriarhul Daniel, înmânarea având loc după un recital susținut cu prilejul sosirii Patriarhului Chiril I al Moscovei și al întregii Rusii în România).

Raul Gabriel Gavra

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.