Centenarul Radu Beligan la Teatrul de Comedie din București

631
Oana Maria Cajal și Anamaria Beligan
Oana Maria Cajal și Anamaria Beligan

Joi, 13 decembrie 2018, Teatrul de Comedie din București a sărbătorit Centenarul Radu Beligan (14 decembrie 1918, Filipești, jud. Bacău –  20 iulie 2016, București), în semn de prețuire pentru primul director al acestei instituții, prin vernisajul expoziției ”Radu Beligan – Gânduri în oglindă”, semnată de artistul plastic Oana Maria Cajal.

Radu Beligan
Radu Beligan

Au fost prezenți membrii familiei, Anamaria, Lamia și Alexandru Beligan, precum și o seamă de invitați speciali, prieteni, parteneri de scenă și discipoli.

Teatrul de Comedie, de asemenea, a fost onorat de prezența Secretarului de Stat în Ministerul Culturii, Gheorghe Popa.

”Când am venit director la Comedie, am vrut să fac un gest de iubire. Am numit sala mare a teatrului, Sala Radu Beligan. Aș fi vrut că tot teatrul să se numească așa. Mi s-a spus că nu se poate. Deocamdată… Iubirea a fost reciprocă. Domnul Beligan a spus că îmi predă mie ștafeta de director” – a declarat, pentru catalogul expoziției, directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiță.

Evenimentul a fost prezentat de Anamaria Beligan, care a numit această întâlnire ”o șezătoare”, iar cei prezenți au acceptat pe loc invitația de a depăna amintiri despre cel care a pus temelia Teatrului de Comedie, despre cel care a format cea dintâi echipă a acestei instituții, rămasă în conștiința celor de astăzi, pe drept cuvânt, ”generația de aur a teatrului românesc”.

Printre cei care au evocat întâlnirea cu ”meșterul” Radu Beligan și cum le-a influențat această întâlnire viața, atât pe plan personal cât și profesional, s-au numărat actorii Sanda Toma, Oana Pellea, Ion Chelaru, Candid Stoica, omul de teatru și televiziune Sanda Vișan și criticul de film Irina Margareta Nistor.

Seara s-a încheiat cu inaugurarea Premiului Radu Beligan pentru excelență în teatru, decernat actriței Cristina Cassian.

Expoziția ”Radu Beligan – Gânduri în oglindă” va putea fi vizitată, în foaierul Teatrului de Comedie și în luna ianuarie 2019.

Acest eveniment a fost organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul de Comedie și de Asociația „Radu Beligan”.

Comunicat al Teatrului de Comedie din București

Vezi arhiva Radu Beligan: 

https://leviathan.ro/tag/radu-beligan/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.