„Chemarea Orientului” – proză scurtă de Urfet Șachir în ziarul „Yeni Adana” din Turcia

139
„Chemarea Orientului” în „Yeni Adana”
„Chemarea Orientului” în „Yeni Adana”

În numărul 29554 din 22 noiembrie 2021 al cotidianului „Yeni Adana” din Turcia a apărut Chemarea Orientului (Doğu Çarısı), în limba turcă, proză scurtă semnată de Urfet Șachir, colaboratoare a Revistei Culturale Leviathan. Varianta în limba română o puteți citi pe site-ul leviathan.ro la adresa https://leviathan.ro/chemarea-orientului-1-de-urfet-sachir/

În proza scurtă Chemarea Orientului, autoarea relatează povestea a trei foste doamne ale seraiului otoman – Bucălata, Roza și Nazlî – aflate la o răscruce de drumuri după abolirea vechii orânduiri, cu care erau obșnuite. Simțeau că cerul se prăbușise deasupra lor, însă suflul libertății le resuscitează și decid să-și petreacă împreună zilele rămase și să simtă libertatea în toți porii lor.

Ziarul „Yeni Adana” a fost înființat la 25 decembrie 1918, la 5 zile după începerea ocupației franceze, de Ahmet Remzi Yüreğir (Adana, 1892–1951) și ofițerul de rezervă yozgat Mehmet Avni Doğan, a cărui profesie principală era profesor, pentru a fi steagul rezistenței împotriva ocupației de la acea vreme și pentru a da speranță poporului. Ziarul a ocupat un loc important în viața profesională a multor autori, de la scriitori celebri la jurnaliști. „Noua Adana” a dedicat o pagină culturii, artei și literaturii în fiecare luni și continuă și acum această tradiție.

„Yeni Adana” a fost primul și singurul ziar turc care a primit Premiul World Press Achievement Award la New York, care a fost organizat pentru prima dată în 1965, de către Fundația „American Newspaper Owners Association” ( „Asociația Proprietarilor de Ziare Americane”) pentru publicațiile din alte țări decât America și Canada.

Alte premii importante câștigate de ziarul „Yeni Adana” sunt: Premiul pentru libertatea presei, acordat de Asociația Jurnaliștilor din Turcia în 1996 și Premiul special al Asociației Jurnaliștilor Çukurova (Ciucurova) în 2015.

Vezi: Arhiva rubricii Traditiones 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.