Ne-am adunat aici, oameni frumoși și luminoși, într-o zi așa de frumoasă și specială – Ziua Internațională a Cafelei – zi în care îmi doresc să reușim să creăm o atmosferă destinsă și relaxantă, așa cum induce chiar sărbătoarea acestei zile deosebite. Așadar, stimați invitați și prieteni, vă urez Bun venit în arealul său, al cafelei! Prezența domniilor voastre îmi bucură nespus sufletul și sper ca și eu să vă pot bucura prin ceea ce vă voi prezenta.”
Așa mi-am început discursul la unul dintre evenimentele la care am luat parte cu prilejul zilei celei mai savurate și controversate băuturi din istoria omenirii. Bucuria cea mai mare este atunci când reușești să captezi atenția celor care au dat curs invitației cu plăcere, pentru a savura o vorbă bună în aburii delicioși ai licorii de esență pură. Căci așa e o vorbă la turci: „Să mâncăm dulce, ca să avem vorba dulce!” și nu e doar o vorbă; alături de cafea, este servit și un dulce, de regulă, lokum (rahat) sau o akidea (acadea), în acest caz, cafeaua servindu-se „sade”, adică, simplă (neîndulcită). Amărăciunea (a cafelei, a vieții, ce mai contează?!), tristețea și dorul se estompează în lichidul negru care alungă norii sumbri, scăpărând puțină lumină în sufletele stoarse de corvoada vieții… Începem și terminăm ziua cu o cafea, ca o salvare care aduce bucurie. Este una dintre băuturile universale, care variază în funcție de gust și al cărei consum crește zi de zi cu miile sale de soiuri. Există o zi în care o astfel de aromă este sărbătorită în comun de toate națiunile: „1 Octombrie – Ziua Internațională a Cafelei”. Tipul de sol, apa cu care se hrănește copacul, timpul de băi la soare al plantei, conținutul de umiditate al regiunii în care crește diferențiază gustul și aroma cafelei. De exemplu, dacă planta crește pe versanții vulcanului, cafeaua are un miros de cenușă, iar dacă crește la umbra bananilor, se obține un gust mai aromat.
Știați că la turci micul dejun este o combinație a cuvintelor „cafea” (kahve) și „dedesubt” (altı)? Acest nume, „kahvealtı” (în expr. „înainte de cafea”), dat mesei consumate înainte de a bea cafea, arată importanța cafelei în cultura turcă, dar este și un sfat. Consumul de cafea înainte de ora 9.00 și micul dejun, înainte de timpul biologic al corpului tău, este greșit. Consumul de cafea prea devreme determină cortizolul cu hormoni de stres să iasă din nivelurile sale naturale. De aceea, ar trebui să vă beți cafeaua după micul dejun și între orele 9.30 și 11.30.
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Această băutură a trecut din Yemen în țările anatoliene și de acolo în Europa. Atât de adoptată a fost în ţinuturile anatoliene, încât a fost denumită „cafea turcească”, fiind cunoscută în lume ca „regină a cafelei”. În acest context, a fost inclusă în Lista reprezentativă Sokum ca tradiție și cafea turcească, în 2013. Întrucât cafeaua turcească a avut și are un loc într-o mare parte a vieții de zi cu zi a poporului anatolian, a dus și la formarea unor tradiții în jurul ei. Turcii beau cafea la anumite ore ale zilei, în conversații amicale, când găzduiesc oaspeți, când cer o fată în căsătorie, în diferite momente, cum ar fi, la încheierea meselor în familie. Rolul pozitiv al cafelei în relațiile sociale este dezvăluit clar de expresia „O ceașcă de cafea are patruzeci de ani de memorie” (aceasta este o altă poveste a cafelei). Această situație a dus la apariția unei culturi care necesită prepararea, prezentarea, instrumentele și echipamentele cafelei în ansamblu.
Despre originile cafelei și soiurile sale, despre industria uriașă de cafea și beneficiile sale pentru sănătate, am scris un articol în cinci părți (vezi https://leviathan.ro/traditii-obiceiuri-si-legende-turcesti-cafeaua-turceasca-1-de-urfet-sachir/ ș.c.l.). Toți iubitorii de cafea sărbătoresc Ziua Internațională a Cafelei la 1 octombrie, dar, de fapt, sărbătorile dedicate cafelei nu se organizează doar pe 1 octombrie. 78 de țări înregistrate la Organizația Internațională a Cafelei (ICO) sărbătoresc Ziua Mondială a Cafelei în perioada 29 septembrie–1 octombrie, când se desfășoară diverse evenimente.
Ziua Internațională a Cafelei Turcești este sărbătorită însă pe 5 decembrie. Cu originea în Etiopia, cafeaua este considerată una dintre cele mai populare băuturi din lume.
La nivel mondial se estimează că, anual, se consumă peste 400 miliarde de cești de cafea.
Suntem obișnuiți să consumăm cafeaua, după ce este prăjită și măcinată, sub diverse forme. Pentru un plus de gust și savoare, se pot adăuga în cafea diverse condimente. Cardamomul este unul dintre condimentele des utilizate în cafea, pentru un plus de energie. Nu uităm nici de scorțișoară și nucșoară care, în combinație cu cafeaua, îmbunătățesc circulația și întăresc imunitatea. Să sărbătorim cum se cuvine, cu o cafea aromată, prăjită sau verde, cu lapte sau cu mirodenii, ea fiind motivul pentru care ne trezim, cu drag, dimineața.
Notă: Sunt disponibile două tipuri de boabe de cafea. Specia din copacii originali de cafea, descoperită în Etiopia: arabică. O cafea rafinată, moale, aromată. Arabica reprezintă 70% din consumul mondial de cafea. Mai amară și care conține de două ori mai multă cafeină: robustă. Robusta este folosită în cafele granulate, instantanee și diferite amestecuri; este produsă în Africa Centrală, Africa de Vest, Asia de Sud-Est și Brazilia. Producătorii de cafea (din Mexic până la Papua Noua Guinee) sunt în mai mult de 50 de țări, numite Irdek Nucleus Belt, dintre Capricorn și Tropicul Racului. Atât de prețioasă a ajuns dulcea licoare, elixirul vieții noastre, încât aflu din presa turcească o știre de ultimă oră și anume că, recent (în luna august 2022), a fost numit un ministru al cafelei în cabinetul prim-ministrului din Papua Noua Guinee. Premierul James Marape l-a numit ministru al cafelei pe Joe Kuli, deputat pentru regiunea Anglimp-South Waghi. Domnia-sa a declarat că industria cafelei trebuie reînviată pentru a genera mai multe venituri din export.
Mangalia, 4 octombrie 2022
Coniac, carte și cafea
Un pahar de coniac, carte și cafea
într-o grădină retrasă, din septembrie,
stând cufundat în mine,
vântul de toamnă îmi trece prin carte cu
suflul lui care miroase a iarbă.
Întorcând paginile repede,
îmi aruncă toate literele
în fața ochilor
cine știe ce cuvinte,
mari și mici, poate mii de cuvinte.
Închid în grabă coperta cărții
apăsând-o cu mâna.
Văd că totul este la locul lui;
un pahar de coniac, o carte și o cafea într-o
grădină retrasă, din septembrie.
Metin Altıok
Niciun anotimp nu e ca o mamă
Niciun anotimp nu-mi va încălzi mâinile
ca o mamă
dacă vrei, putem să bem cafea și să ne ghicim
o călătorie îmi va apărea până în trei ceasuri
poate că luna va răsări în ceașcă la noi acasă
Birhan Keskin
Traduceri din limba turcă de Urfet Șachir
Referințe: Wikipedia
Türk kahve Stok Fotoğrafları. 4,398 Türk kahve resim, telif ücretsiz lisans altında mevcuttur (Fotografii de stoc de cafea turcească. 4.398 imagini de cafea turcească disponibile sub licență, fără drepturi de autor):
https://tr.depositphotos.com/stock-photos/t%C3%BCrk-kahve.html