Uniunea Democrată Turcă din România, Sucursala Techirghiol în colaborare cu Primăria Techirghiol a organizat cea de a IV-a ediţie a Festivalului Sarailiei, în perioada 19–21 august 2022. Festivitatea de deschidere a festivalului a avut loc vineri, 19 august 2022, ora 18.00, pe faleza lacului din Techirghiol, în dreptul statuii lui Techir, urmată de inaugurarea Muzeului de Artă Populară – Secţia Artă Populară Turcească „Hanımeli Konağı”. Muzeul este situat în str. Victor Climescu nr. 12 din Techirghiol. Festivalul şi-a deschis porţile în prezenţa preşedintelui UDTR, ing. Osman Fedbi, a reprezentanţilor autorităţilor locale şi a consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, dl. Emre Yurdakul.
În prima seară de festival, ansamblul folcloric „Fidanlar” al Uniunii Democrate Turce din România a prezentat un obicei de nuntă şi a susţinut un program de dansuri tradiţionale turceşti. Cele mai pricepute în arta culinară turcească dintre doamnele comunității musulmane turcești, membre ale Sucursalelor UDTR din Techirghiol, Cumpăna, Valu lui Traian și Constanța se întrec, în aceste zile, în prepararea delicateselor imperiale, nelipsite de pe mesele sultanilor în vremuri îndepărtate. Sarailia este o varietate de baclava, un dulce de serai din bucătăria otomană și desertul preferat al sultanilor. Ea și-a căpătat denumirea de la termenul turcesc „saraylı” care înseamnă „de serai”. În cultura otomană, baclavaua a parcurs un drum lung în bucătăriile palatului, dincolo de a fi preparată doar pentru oamenii palatului. Procesiunea Baclavalei, care a apărut la mijlocul secolului al XVII-lea, poate fi citată ca exemplu printre cele mai importante tradiții care aruncă lumină asupra istoriei baclavalei, acest desert apreciat și consumat în peste o cincime din teritoriile lumii. Baclavaua care se găsește în supermarketurile sau magazinele din România sau cea preparată de gospodine acasă din foi cumpărate din comerț este departe de a fi ceea ce trebuie să fie acest delicios desert. Baclavaua adevărată poate fi înțeleasă după trosnetul care se aude, atunci când aceasta vine în contact cu dinții celui care o consumă, strălucirea culorii sale și plenitudinea fisticului din interior. Cu siguranță, nu ar trebui să lase o senzație de arsură în gât sau în stomac, iar aroma de unt ar trebui să se simtă la nas.
În cadrul acestei ediții a festivalului, iubitorii delicateselor specifice bucătăriei turceşti au posibilitatea să deguste, timp de trei zile, deliciosul desert turcesc, precum și alte preparate specifice, să se desfete în acest mic paradis al sarailiei.
Exponatele din muzeu aparţin doamnei Seriha Menseit (UDTR – Sucursala Techirghiol), fiind colecţionate de-a lungul timpului. Mare parte din colecţie conține exponate unicat, cu o vechime cuprinsă între 100 şi 150 de ani. Colecția a putut fi vizionată de admiratorii artei turcești în cadrul unor expoziţii organizate atât în Techirghiol, cât şi în ţară.
Urfet Șachir