Duminică, 15 ianuarie 2015, Consulatul General al Romaniei din Toronto (789 Don Mills Rd #501, Toronto, ON M3C) va găzdui, începând cu orele 16,00, o seară literară destinată sărbătoririi traducerilor din poezia românească.
Evenimentul, organizat sub gida Zilei Culturii Naționale și a poeziei românești își propune să facă cunoscute istoria, cultura și sensiblitatea românească cititorilor de limbă engleză din Canada. Cu această ocazie se va omagia activitatea de traducator a profesorului american Adam J. Sorkin și se va marca apariția volumului „Autobuzul cu cocoșați„, primul volum de versuri în limba engleză al Norei Iuga, unul dintre cei mai importanți poetii români contemporani, publicat de editura americană Bitter Oleander Press, carte tradusă în limba engleză de Adam J. Sorkin și Diana Manole.
Adam J. Sorkin a publicat peste 50 de volume de traduceri din literatura română contemporană, câştigând numeroase premii, printre care Premiul Corneliu M. Popescu pentru traduceri din poezia europeană, acordat de Poetry Society (U.K.), Premiul Kenneth Rexroth Memorial Translation, Premiul Poesis pentru traduceri şi Premiul Ioan Flora pentru traduceri de poezie, alături de alte distincții similare din România şi Republica Moldova, incluzând Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
Proiectele lui Adam J. Sorkin au fost subvenţionate de Fundaţia Rockefeller, Fundaţia Witter Bynner, Institutul Cultural Român, Fulbright, National Endowment for the Arts. A beneficiat de burse IREX (International Research & Exchanges Board), precum şi de burse acordate de Penn State University. Cărţile sale au fost publicate cu sprijinul Academiei Poeţilor Americani, Consiliului Artelor din Anglia, Consiliul Artelor din statul New York şi Fundaţia Soros. Două dintre cărţile sale au fost nominalizate pentru premiul Oxford-Weidenfeld pentru traduceri, iar opt traduceri datorate lui au fost nominalizate pentru premiul Pushcart, în Statele Unite. Adam J. Sorkin a fost propus pentru atribuirea unei decorații românești de către oficiul consular al României la Toronto.
Scriitor, traducător, regizor, cercetător şi profesor universitar, Diana Manole s-a născut în România şi, în prezent, locuieşte în Toronto, Canada. A început să scrie şi să câştige premii literare în timpul liceului, iar apoi a devenit membră a uneia dintre cele mai importante grupări literare pentru Generaţia 90, cenaclul studenţesc Universitas, condus de prof. Mircea Martin. A debutat editorial cu volumul de versuri „Bărbaţi şi femei. 29 în ordine alfabetică” (Phoenix 1994), urmat de alte cinci colecţii de versuri, printre care „Tabieturi de seară” (Eminescu 1998, Premiul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti) şi „Înger cu viză de Canada” (Brumar 2011), precum şi patru piese de teatru, incluzând „Copilul care nu voia să se nască” (Cartea Românească 1999, Premiul pentru Debut în Dramaturgie) şi „Revoluţia textilă” (Palimpsest 2007, Premiul II, Concursul de Comedie Românească). Profilul de scriitor al Dianei Manole este inclus în „Istoria literaturii române. Drama„, de Mircea Ghițulescu (Tracus Arte, 2008); „Istoria literaturii române contemporane 1941-2000„, de Alex Ştefănescu (Maşina de scris, 2005), şi dicţionarul „Scriitori români din anii 80′-90‘” (Paralela 45, 2001). Cea mai recentă apariție editorială a sa este volumul de versuri „B&W„, publicat, în ediție bilingvă română-engleză, la Editrua Tracus Arte, în 2015.
Poemele Dianei Manole, scrise în engleză sau traduse împreună cu prof. Adam J. Sorkin, au fost publicate în numeroase reviste din Canada, Statele Unite, Marea Britanie și Africa de Sud. În acelasi timp, poemele ei au fost traduse și publicate în limbile poloneză, germană, albaneză, franceză și spaniolă. Poemele ei în limba română, precum şi traducerile în limba română din poezia canadiană au apărut în cele mai importante reviste literare româneşti. Diana Manole a publicat şi zece studii de teoria teatrului şi a culturii, în reviste academice şi colecţii de articole, în Canada, Marea Britanie şi SUA, a predat la universităţi din Canada (University of Toronto, Queen’s University, McMaster University, Trent University şi Guelph University) şi a regizat spectacole de teatru.