Ziua Geamiei „Esmahan Sultan” din Mangalia – articol de Urfet Șachir

59
Ziua Geamiei „Esmahan Sultan” din Mangalia (1)

traditiones rubrica leviathan.ro logoMiercuri, 17 august 2022, reprezentanții Uniunii Democrate Turce din România, Sucursala Mangalia au participat la sărbătoarea organizată de Primăria Municipiului Mangalia în colaborare cu Comitetul Comunității Musulmane din Mangalia dedicată Zilei Geamiei „Esmahan Sultan” din Mangalia. Activitățile s-au desfășurat la sediul geamiei din strada Oituz, nr. 1, începând cu ora 11.00.

Agenda evenimentului a cuprins:

– Festivitatea de deschidere a evenimentului – discursurile organizatorilor, oficialităților, invitaților și a reprezentanților comunității musulmane;
– Slujba religioasă oficiată de imamii Halil Ismet și Onder Ablachim;
– Concurs de pictură – Geamia ilustrată de copii, sub îndrumarea pictorilor Karl Robert
Perko
și Iaia Ferodin;
– Concurs de recitare de versete din Kûr-an adresat copiilor;
– Șezătoarea femeilor musulmane;
– Premierea participanților la concursuri;
– Concluzii și cuvânt de încheiere susținut de oganizatorii evenimentului.

Reprezentanții Comunității Musulmane din Mangalia au sărbătorit, alături de oficialitățile locale și județene și invitați de seamă, într-un cadru festiv, această zi specială, dedicată vechiului lăcaș de cult ctitorit de fiica lui Selim al II-lea și nepoata lui Hürrem Sultan şi a lui Süleyman Magnificul. Printre oficialitățile locale și județene au fost prezenți: primarul Radu Cristian, viceprimarul Dragoș Angelescu, doamnele Leila Ali și Fichiran Murtaza – consiliere locale, subprefectul de Constanța, domnul Ali Șenol. La acest eveniment au participat și invitați de onoare din partea Muftiatului Cultului Musulman, muftiul Iusuf Murat și din partea Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța, E.S. Dl. Emre Yurdakul.                 

Au participat, de asemenea, membri ai comunităților musulmane turcă și tătară din Mangalia. Din partea Sucursalei UDTR Mangalia au fost prezenți președintele Suliman Ilmi și președinta comisiei de cultură, Urfet Șachir, împreună cu membri ai sucursalei și ai comunității turce. Evenimentul a debutat prin prezentarea sărbătorii și o slujbă închinată acestui prilej, oficiată de imamii Ismet Halil și Ablachim Onder. În cadrul manifestărilor, reprezentanții etniei musulmane au vorbit despre istoria lăcașului de cult, renovat din temelii în anul 2008 de fostul bancher Çapa Tunç din Turcia, care a alocat o sumă de 1.100.000 de dolari în vederea realizării acestui proiect care s-a dovedit a fi o operă de artă medievală cu iz oriental. În semn de omagiu pentru omul de afaceri turc, comunitatea turco-tătară din Mangalia celebrează, de peste un deceniu, Ziua Geamiei, a cărei renovare s-a inaugurat la 27 august 2008. Au urmat alocuțiunile susținute de oficialitățile prezente la eveniment și reprezentanții comunităților musulmane cu privire la istoricul vestitului lăcaș de cult.

Pentru detalii cu privire la acest istoric, vă invit să citiți articolele de pe site-ul Leviathan.ro, Mărturii otomane pe pământ românesc.

În cadrul acestui eveniment, au avut loc și concursuri de pictură și de recitare de versete din Kû-ran specifice copiilor, câștigătorii fiind recompensați cu diplome și daruri din partea primăriei. Sărbătoarea s-a încheiat cu o masă bogată, cu specific turcesc, oferită de municipalitate, care a împărțit de asemenea pachete cu bucate membrilor comunităților și nevoiașilor. Aici, în curtea Geamiei „Esmahan Sultan”, am petrecut o zi în „alt timp”, unul îndepărtat în istorie, cultură și artă, căci aici e locul unde „timpul stă în loc”.

18 august 2022

Vezi: Arhiva rubricii Traditiones 

Vezi articole la rubricile Universalia și Traditiones în revista Leviathan, click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.