”Mărturii otomane pe pământ românesc: Zilele Sarı Saltuk (4 – 6 octombrie 2019)” de Urfet Șachir

194
sari-saltuk

traditiones rubrica leviathan.ro logoÎn perioada 4 – 6 octombrie 2019, se vor desfășura lucrările celei de-a VIII-a ediții a Adunării  ”Zilele Sarı Saltuk” – sfântul musulman al turcilor dobrogeni, organizate de UKID România (Asociația Internațională pentru Dezvoltare și Cooperare). La această mare întrunire, vor participa numeroase personalități din Turcia, Bulgaria și Germania. Evenimentul a fost susținut trei ani la rând de Primăria Beylikdüzü din Turcia, prin primarul Mehmet Murat Çalık. Reprezentantul UKID România, domnul Sabit Danıș, a efectuat o vizită la sediul municipalității  Beylikdüzü, pentru a-l informa pe primarul Mehmet Murat Çalık despre evenimentul din România și a-l invita  la această acțiune devenită deja o tradiție. În acest an, se vor alătura la eveniment, pe lângă Municipalitatea Metropolitană din Istanbul, și reprezentanții municipalităților Büyükçekmece, Beylikdüzü și Ümraniye din Turcia, TIAD (Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România) și Muftiatul Cultului Musulman din România. Academicieni din cadrul acestor organizații vor purta discuții despre Sarı Saltuk Baba. Tot în această perioadă, după susținerea lucrărilor, pe data de 5 octombrie 2019, va avea loc pelerinajul la sfântul mormânt al lui Sarı Saltuk Baba din Babadag, județul Tulcea. La această ceremonie colectivă de comemorare a Sfântului Sarı Saltuk, se vor alătura  peste 80 de participanți din Bulgaria, precum și președintele și membri unui grup al Uniunii Islamice Alevi Eurasiatice din Germania. Reprezentantul UKID România și coordonatorul general al Balcanilor, domnul Sabit  Danıș, și unul din directorii asociației, domnul Ertan Demirhan, au făcut o vizită E.S. Ambasadorul Turciei la București, doamna Füsun Aramaz, pentru a-i oferi informații legate de această acțiune și a o invita la eveniment.

Sarı Saltuk este un erou turc, care a devenit o figură legendară, pe când era încă în viață, cu eroismul său în timpul cuceririi Anatoliei și Rumeliei. Informațiile despre Sarı Saltuk din surse istorice sunt contradictorii și nu dezvăluie viața reală a lui Sarı Saltuk. Cea mai importantă sursă în această privință este lucrarea Saltuk-Nâme, care tratează direct viața lui Sarı Saltuk. Lucrarea a fost terminată în 1480. Potrivit lui Saltuk-Nâme, Sarı Saltuk a trăit 99 de ani și a fost ucis prin otrăvire, după care înjunghiat de către dușmani. Cu toate acestea, înainte de a-și da ultima suflare, el și-a ucis dușmanul.

Evliya Çelebi, care a scris că Sarı Saltuk este cunoscut sub numele de Baba Sultan, Sarı Saltuk Sultan sau Kilgra Sultan din Anatolia, afirmă că, printre creștini, Sarı Saltuk este cunoscut drept Sveti Nikola. Evliya Çelebi scrie de asemenea că Sarı Saltuk a avut o mare influență asupra creștinilor, pe care a reușit să-i unească.

Sarı Saltuk, cel care trăiește, în prezent, în opere istorice și literare, reprezintă un indicator al influenței sale asupra națiunii turce. Mormintele și locurile lui Sarı Saltuk există pe harta geografică, începând din estul Anatoliei și până în Balcani. În Saltuk-nâme se afirmă că există douăsprezece morminte ale lui Sarı Saltuk. Există un mormânt al lui Sarı Saltuk și în partea de nord a regiunii Dobrogea din România, în orașul Babadag din județul Tulcea. Celebrul călător Evliya Çelebi precizează că persoana care se află înmormântată aici, este într-adevăr Sarı Saltuk. Mormântul a fost recent renovat, însă în timpul acestei reparații, structura istorică a mormântului a fost parțial pierdută. Mormântul este încă vizitat de turcii din oraș și din împrejurimi. Această lojă dervișă, pe care Evliya Çelebi a descris-o cu mare admirație în Seyahat-Nâme are doar un mormânt acoperit astăzi. Sıdıka Emriye Hanım, cea mai vârstnică femeie din oraș, spunea că mormântul a fost vizitat de mult timp și că femeile s-au dedicat darurilor. Ea a spus că în copilărie, vizita la altar a fost făcută sub forma unei ceremonii mari și chiar și creștinii au vizitat mormântul. Femeile care vizitau mormântul lui Sarı Saltuk spuneau rugăciuni  și aprindeau lumânări. La întoarcerea acasă, ele prăjeau gogoși în ulei fierbinte, pentru a se împrăștia mirosul în împrejurimi. Personalitatea istorică a lui Sarı Saltuk, mausoleele și locurile unde se află trebuie dezvăluite pentru cei care susțin că existența unui mozaic cultural în Turcia nu are baze științifice. Fie că sunt sunniți, fie alevi sau ortodocși, fie din Anatolia răsăriteană, Anatolia vestică sau din Balcani, faptul că turcii tratează cu mult respect pe sfântul dobrogean Sarı Saltuk, vizitează mormântul și locurile sfinte este un element unificator.

Arhiva rubricii Traditiones de Urfet Șachir

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.