”Promisiunea de joi (6)” de Gina Zaharia

448
Gina Zaharia Promisiunea de joi politist roman foileton leviathan.ro

rubrica roman foileton leviathan.roGrădinarul nu mai trecuse pe la casa pictorului de două zile. În aproximativ douăzeci şi cinci de minute intra, speriat, pe poarta casei lui Tudor Cristache. Despre moartea acestuia aflase chiar atunci de la poliţişti. Fusese plecat la ţară, unde soţia îşi îngrijea părinţii bătrâni şi bolnavi. O umbră de regret îi brăzdă adânc chipul. Tudor Cristache fusese pentru el un bulgăre de aur. Îl plătea bine, îi respecta îndemânarea şi îl lăuda cu diverse ocazii.

Comisarul Simionescu primi, telefonic, rezultatul necropsiei de la medicul legist: decesul pictorului survenise în urma unui exces de medicamente, într-o combinaţie nepermisă. Aşadar, era vorba despre o crimă, dincolo de miezul nopţii.

Următorii contactaţi au fost părinţii doctorului Bogdan Davidescu, tot medici. Persoane respectabile şi cunoscute în oraş. Locuiau în Baia Mare, în partea de nord a oraşului, aproape de apartamentul fiului, cumpărat de ei. Vestea că acesta ar putea fi implicat într-o crimă le-a trecut ca un trăsnet prin inimă.

– De când n-aţi mai vorbit cu fiul dumneavoastră? dori să ştie comisarul.

– De două zile, răspunse doctorul Davidescu. De atunci nu ne-a mai răspuns, nici nu ne-a sunat…

– Bănuiesc că aveți cheia de la locuinţa fiului dumneavoastră…

– Vom merge acolo când doriți, se oferi tatăl acestuia.

– Acum, dacă se poate!

Într-adevăr, peste câteva minute, părinții lui Bogdan, Dan Simionescu şi colegul său urcau scările blocului de pe strada Armenească. Era ora șase după-amiază.

– Am vrea să vorbim şi noi cu Maria, îşi exprimă dorinţa mama lui Bogdan, deschizând uşa apartamentului.

Comisarul o privi oarecum mirat.

– Să nu înţelegeţi că vrem să ne implicăm mai mult decât ne este permis, dar sunt mamă şi orice veste despre fiul meu trece prin suflet… căută să lămurească lucrurile doamna Davidescu. De altfel, o ştim de mult pe Maria. Era o fată inteligentă şi bine educată.

Dan Simionescu formă numărul Mariei.

– E în regulă, domnule comisar, daţi-le numărul meu de telefon. În trecut am avut o relaţie bună. Cu siguranță și dumnealor sunt cumva încorsetaţi de aceste veşti.

Apartamentul lui Bogdan avea un aer relaxant, uşor boem. Trei camere luminoase, mobilă simplă și modernă în același timp, câteva flori de apartament şi o bibliotecă bogată, cu numeroase cărţi de literatură universală, dar şi religioase. Acestea din urmă parcă în număr prea mare pentru un bărbat de vârsta sa, despre care nimeni nu amintise că ar fi ieşit din tiparul unui creştin ce nu păşea des pragul bisericii… Totuşi adevărata ”perlă a coroanei” se afla pe peretele de deasupra canapelei din sufragerie: un tablou semnat de pictorul Tudor Cristache. Despre acesta pomeniseră cei doi la evenimentul de joi seara. Era o amintire dragă, pe care Maria i-o lăsase lui Bogdan pe vremea când erau logodiţi.

– Priveşte copacul acesta! exclamă comisarul, atenționându-și colegul. E fenomenal!… Un stejar de zile mari! Coroana bătrână, dar tot atât de verde precum celălalt pâlc de arbori care coboară dealul, caută să iasă din tablou. Enigmatică e legătura lui cu personajul… Nu trebuie să ignorăm cascada mică… Aceeaşi de pe proprietatea artistului din Zăvoaia… Aici are formă de şarpe, apoi se cristalizează în ochiuri limpezi care învârtesc apa în cerc. Pietrele astea mari, rostogolite din munţi, şi prundişul de diferite mărimi… Pare un colţ de mister desprins din trupul naturii, adânc şi neprevăzut, ca un animal de pradă care-şi savurează cina la ceas festiv… Remarcă şi arinul din partea stângă!… Dumnezeule, pictorul a murit în tabloul lui! exclamă, aproape transfigurat de revelaţia avută, Dan Simionescu.

(Va urma)

Vezi episoadele anterioare: ”Promisiunea de joi (1)”

”Promisiunea de joi (2)”

”Promisiunea de joi (3)”

”Promisiunea de joi” (4)

”Promisiunea de joi” (5)

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.