”Tradiții din credința șamană practicate și astăzi: Deochiul (1)” de Urfet Șachir

2763
Mărgele de deochi
Mărgele de deochi

traditiones rubrica leviathan.ro logoDeochiul este unul dintre obiceiurile șamanice ale cărei origini se întinde în Sumer, Babilon și Egiptul Antic și se referă la ochi și privire.  De-a lungul istoriei, a existat credința că toate gândurile negative pe care le poartă un om și exteriorizarea ideilor ar ieși prin ochi și asta se poate numai prin privire. Acest lucru poartă denumirea de putere gravă. Pentru a preveni această forță și a permite o protecție împotriva acesteia, se spune că ochiul trebuie contrat cu ochiul. În acest fel, s-a răspândit credința că un obiect în formă de ochi ar proteja oamenii de gânduri rele și împotriva deochiului. Obiecte importante în protejarea împotriva deochiului, precum ”Ochiul lui Osiris” sau ”Ochiul lui Horus” erau, în special, în Egiptul Antic.

”Boncuk-moncuk” la vechii turci
”Boncuk-moncuk” la vechii turci

Din trecut și până în prezent, s-a purtat și se poartă încă mărgica împotriva deochiului, care a căpătat, de-a lungul timpului, diferite denumiri, precum: ”munçuk”, ”moncuk”, ”monșak”, ”monçok” sau ”muyınçak”, astăzi luând forma de ”boncuk” (”mărgică”). Termeni precum ”köșgük” sau ”çom” erau utilizați tot în sens de ”deochi”. Potrivit ”Dicționarului limbii turce”, cuvântul ”nazar”, care are originea în limba arabă, desemnează ”privire”, ”uitătură”, iar în superstiții are sensul de ”deochi”. În expresii, acest termen se utilizează astfel: ”nazar değmek” (”a deochia”); ”nazar ile bakmak” (”a privi cu ură”). Pentru turci, este o piatră prețioasă care se poartă în jurul gâtului sub formă de colier, azi purtându-se și sub formă de brățară sau cercei, ca bijuterii. De asemenea, și cailor li se punea în jurul gâtului acest talisman pentru a fi protejați de privirile dușmănoase.

Mărgica de deochi

Această credință a deochiului nu există numai la musulmani, ci și la multe alte credințe, ca: iudaism, creștinism, budism sau hinduism. ”Albıs” (în credința turcă, înseamnă ”vrăjitoare” – ”cadı” sau ”Baba Cloanța”) era foarte speriat de ”mărgica albastră” (”Gökçe Munçuk” sau ”Mavi Boncuk” în termeni actuali). ”Muncuk” era numele tatălui lui Attila. De aici vine, în realitate, credința alungării spiritelor rele și eliberarea de energii negative. Patria acestei mărgele albastre se află în satul Nazar Köy/Kemalpașa, Izmir. Se poate spune că ea s-a răspândit din Turcia în întreaga lume. Un alt cuvânt utilizat în sens de ”mărgica de deochi” este și ”Kotaz” (”obiect sfânt”). În poveștile vechi se spune că mărgica albastră este cea care atrage atenția omului asupra sa și astfel toate energiile rele se risipesc. În cazul unui deochi puternic, se spune că mărgelele împotriva deochiului se sparg și, în timp, se fac bucățele. Aici se crede că s-ar afla și logica protejării, prin aceste obiecte sfinte, împotriva privirilor dușmănoase și a energiilor negative. Dincolo de tradiții și superstiții, există chiar unele micro-gesturi în materie de comunicare non-verbală, înțelese prin limbajul trupului. Unul dintre acestea este și poziția brațelor strânse la piept, având ca scop respingerea energiilor negative, dăunătoare, responsabile de înrăutățirea stării noastre de spirit și chiar fizice. Aceasta este o manifestare defensivă, de protejare împotriva unui rău adresat nouă (de exemplu, cineva ne privește cu invidie sau spune lucruri care ne creează un anumit disconfort). De aceea, atunci când simțim o privire care ne deranjează și/sau o atmosferă care nu ne este favorabilă, este bine să evităm, pe cât de mult putem, un  asemenea mediu, să ne încrucișăm brațele sau, și mai bine, dacă e posibil, să ne îndepărtăm de acel loc sau acea persoană. Pentru a ”citi” aceste micro-gesturi, trebuie să fii destul de perspicace în a asocia și confrunta propozițiile verbale cu cele non-verbale. Dar asta este o altă poveste.

În general, mărgelele de deochi sunt produse din pietre sferice, în tonuri de albastru, sub formă de ochi, fiind utilizate și ca pandantive. Amuleta se bazează pe epoca veche a tradiției, iar materialul de bază din care se fabrică este sticla. Se spune că, pentru ca amuleta să-și atingă scopul și să aibă efectul scontat, adică să alunge spiritele rele, este foarte important ca ea să fie făcută manual, în cuptoare speciale, încinse între 600 și 800 de grade. Pentru un bun randament, se folosește lemn de pin. Sticla se pune în cutii în funcție de dimensiunile bucăților. Când focul ajunge la o consistență suficientă, sticla se introduce în separeurile din cuptor cu o lopată mare. Se așteaptă un timp, apoi se începe colorarea. Pentru colorare, se utilizează, în general, zinc, cobalt sau opal. Topirea sticlei și amestecarea cu vopseaua durează aproximativ două ore, după care se începe modelarea în forma dorită.  Se găsesc diferite modele de mărgele de deochi cu denumiri specifice: ”kuzu boncuğu” (”mărgica mielului”) pentru șiragul de mărgelușe în formă de ochi; ”saraç”, mărgelele montate la șeaua cailor, ”farfurioară”, ”membrana cu ochi” sau ”ouă”. Pentru om, acești ”ochi” speciali se consideră a fi fereastra care se deschide către lume. Orice gând, fie bun, fie rău, iese prin acești ochi înspre lume. Din acest motiv, pentru a ajuta la protejarea de gânduri rele, se poartă aceste amulete cu credința că ele absorb energia negativă. Amuleta originală se face, cum spuneam, musai cu mâna, iar în interiorul mărgelei se toarnă cositor, care se topește pe un ”Göz Ocağı” (”ochi de vatră”). Se spune că ar aduce noroc. Acesta trebuie să fie construit în conformitate cu credințele străvechi. În trecut, aceste vetre se deschideau cu o ceremonie specială și erau utilizate exclusiv pentru astfel de amulete. După unii meșteri, peste ochiul albastru s-ar turna și culoarea galbenă, altfel nu ar alunga deochiul. Amuletele de fabricație și cele în serie nu au puteri protectoare, ele servind doar ca ornamente.

Vom afla împreună și alte lucruri inedite și, sper, interesante, pentru domniile voastre, stimați cititori.

Bibliografie:

http://yumurtaliekmek.com/nazar-boncugu-nedir-neden-kullanilir/

http://yumurtaliekmek.com/nazar-boncugu-gelenegi-nereden-gelmektedir/?_sgm_source=334044&_sgm_campaign=scn_b804968120812000&_sgm_action=click

Sursa foto: Internet și arhiva personală

Arhiva rubricii Traditiones de Urfet Șachir

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.