„Bunicuța Esma – povestea radioului”, proză scurtă de Urfet Șachir în ziarul „Yeni Adana” din Turcia

96
Yeni Adana 4 Nisan 2022 (1)

În numărul 29668 din 4 aprilie 2022 al cotidianului „Yeni Adana” din Turcia a apărut Bunicuța Esma – povestea radioului (Büyükanne Esma ve konuşan kutu [Radyonun öyküsü]), în limba turcă, proză scurtă semnată de Urfet Șachir, colaboratoare a Revistei Culturale „Leviathan”. Varianta în limba română o puteți citi pe site-ul leviathan.ro la adresa  https://leviathan.ro/bunicuta-esma-povestea-radioului-de-urfet-sachir/

În proza scurtă Bunicuța Esma – povestea radioului, autoarea relatează reacția amuzantă a  bunicii Esma la vederea, pentru prima dată în viața ei, a unui radio. Povestea are la bază o întâmplare adevărată, petrecută în anii ’60–’70, pe vremea când puțină lume avea un aparat de radio în casă, mai ales la țară.

Potrivit opiniei autoarei, „radioul a fost piesa de mobilier cea mai prețioasă a generației noastre și profesorul cel mai eficient, care ne-a familiarizat cu muzica sau poveștile și romanele multor autori celebri din schițele difuzate pe undele sale. La apariția primelor aparate de radio, oamenii, în special la sate, și-au imaginat că în interiorul acestora erau oameni de dimensiuni mici și  vocile pe care le auzeau veneau de la aceștia. Era o uimire generală, mai ales când se difuzau piese de teatru, cât de mulți oameni încăpeau într-un aparat de radio. Am dorit să marchez această întâmplare care îmi persista în amintiri și pe care o denumisem «momentul umoristic al delicioasei bunicuțe Esma», așa cum s-a întâmplat în realitate, pentru a transmite mai departe aceste trăiri omenești, care amintesc de emoția primei descoperiri fabuloase. Cred că această emoție a fost mult mai copleșitoare decât apariția internetului, când deja eram obișnuiți cu undele radio, cu sunetul telefonului sau cu imaginea tv și nu ni se mai părea chiar imposibil.  

Doresc să adresez mulțumirile mele speciale colectivului de redacție ale celor două publicații Revista Culturală «Leviathan» din România, respectiv, domnului Rudy Roth – director fondator, domnului Costin Tuchilă – redactor-șef și doamnei Pușa Roth – redactor-șef adjunct și «Yeni Adana» din Turcia, respectiv, domnului Cumali Karataș – consultant de presă și realizator al paginii de cultură a cotidianului, pentru publicarea prozei mele!”

Vezi și: https://leviathan.ro/revista-culturala-leviathan-in-atentia-presei-din-turcia/

Vezi: Arhiva rubricii Traditiones de Urfet Șachir

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.